Nigerija: Pastiri ubili 15 kršćana i oteli 32 drugih

Fulanski pastiri su 15. rujna ubili su 15 kršćana u južnoj državi Kaduna u Nigeriji, rekli su izvori.

Napad na selo Dogon Noma u okrugu Kajuru dogodio se usred otkrića da su takvi napadi doveli do smrti 23 svećenika i zatvaranja 200 vjerskih objekata u državi Kaduna u posljednje četiri godine.

Osim što su odnijeli 15 života, napadači su oteli i 32 kršćana iz sela Dogon Noma, rekli su stanovnici tog područja.

“Pastiri Fulani opkolili su selo u svojim stotinama, pucajući u svakoga tko im se našao na vidiku; napad se dogodio oko 7 sati ujutro,” rekao je David Musa za Morning Star News u tekstualnoj poruci. “Molite se za zajednicu Dogon Noma.”

Moses Ishaya je rekao da je izgubio dva rođaka u masakru.

“Teška srca vas obavještavam o napadu pastira Fulani na našu zajednicu, selo Dogon Noma, u petak ujutro”, rekao je Ishaya u SMS poruci za Morning Star News. “Napad je rezultirao ubojstvom dva člana moje obitelji, uključujući našu sestru iz sela Karamai, koja se udala u selu Dogon Noma, te drugu žrtvu, kćer moga rođaka, gospodina Johna Zangoa.”

Druge ubijene kršćane identificirao je kao Bala Laya i Gimbiya Coaster. Između ostalih otetih, imenovao je troje otetih kao što su Set Alkali, Saviour Christopher i Sico Nicholas.

Ernest Maidawa, vođa mladih u tom području, pozvao je vladine dužnosnike da hitno poduzmu mjere.

Nigerija je bila prva u svijetu po broju kršćana ubijenih zbog svoje vjere 2022. godine, s 5014 ubijenih osoba, prema izvješću Open Doorsa za 2023. Također je bila prva u svijetu po broju otetih kršćana (4726), seksualno zlostavljanih ili uznemiravanih, prisilno vjenčanih ili fizički i psihički zlostavljaniha.

Na Svjetskom popisu zemalja u kojima je najteže biti kršćanin za 2023. Nigerija je skočila na šesto mjesto, što je njezin najviši rang ikada, sa 7. mjesta prethodne godine.

NAJNOVIJE!