Teroristi ubili 23 svećenika, a 200 crkava zatvorili u nigerijskoj državi tijekom 4 godine

Teroristi su ubili 23 svećenika i prisilili na zatvaranje više od 200 crkava u nigerijskoj državi Kaduna tijekom protekle četiri godine, prema velečasnom Josephu Hayabu, predsjedniku Kršćanske udruge Nigerije (CAN) u državi Kaduna.

Velečasni Hayab podijelio je ove brojke tijekom sastanka s policijskim povjerenikom Musom Garbom i drugim svećenicima, prema Sahara Reporters, dodajući da je sastanak organiziran kako bi se razgovaralo o krizi koja utječe na kršćansku zajednicu u državi.

“Svećenik koji je otet 8. kolovoza rekao je vodstvu CAN-a da postoji više od 215 kršćana koje su banditi oteli u šumi Birnin Gwari. Oni su još uvijek tamo”, rekao je Hayab na sastanku. Potom je pozvao policijskog povjerenika da se pozabavi ovim i drugim problemima kako bi vratio povjerenje javnosti.

Bivši glavni tajnik Evangeličke crkve Winning All, velečasni Yunusa Nmadu i drugi svećenici na sastanku, također su pozvali na akciju protiv vjerskih vođa koji promiču govor mržnje. Pozvali su policiju da istraži one koji prodaju teške droge, povezujući zlouporabu supstanci s kriminalnim aktivnostima u državi.

Povjerenik Garba odgovorio je da je “sigurnost odgovornost svih, a ne samo Vlade”. Garba je dodao kako je cilj sastanka bio jačanje odnosa između policije i vjerskih vođa te rasprava o mogućim rješenjima tekućih pitanja.

Država Kaduna jedna je od šest država u sjeverozapadnoj Nigeriji koje su ozbiljno pogođene razbojničkim aktivnostima. U posljednje četiri godine stotine su ubijene, a nekoliko ih je oteto.

Velečasni Hayab je posebno naglasio da je više od 115 baptističkih crkava bilo prisiljeno zatvoriti svoja vrata u područjima od Birni Gwarija do Chukuna i Kajurua.

Kriza je prisilila razne denominacije, uključujući ECWA, Božju skupštinu i Katoličku Crkvu da zatvore svoja vrata. “Prisiljeni smo prekinuti rad zbog nesigurnosti u državi Kaduna”, rekao je Hayab.

Nigerijski kršćani i skupine za ljudska prava godinama izražavaju zabrinutost da je nasilje, koje radikalni pripadnici stočara provode protiv pretežno kršćanskih poljoprivrednih zajednica u državama Srednjeg pojasa doseglo razinu genocida, budući da su tisuće ubijene posljednjih godina.

Međutim, nigerijska Vlada odbacila je tvrdnje da su na nasilje utjecali vjerski sukobi i inzistira na tome da je ono dio desetljećima starih sukoba između farmera i stočara.

NAJNOVIJE!