Nigerijski sud potvrdio pravo prelaska s islama na kršćanstvo

Sud u sjevernoj Nigeriji odobrio je sudski nalog kojim se štiti život 18-godišnje kršćanke od prijetnji članova njezine obitelji.

Ovo je presuda koja naglašava temeljno pravo na promjenu religije, u ovom slučaju iz islama na kršćanstvo.

Prijetnje smrću

Mary Olowe (nije njezino pravo ime,) suočila se s prijetnjama smrću svog oca i braće nakon što se obratila na kršćanstvo. Majka joj je pomogla da pobjegne na sigurno u kršćansku zajednicu prije nego što je zatražila pravnu zaštitu putem zabrane pristupa.

Prema skupini za ljudska prava ADF International, visoki sud u Nigeriji odobrio je nalog za trajnu zabranu protiv njezina oca i braće. Protiv naloga nije uložena žalba.

“Laknulo nam je što je Mary pronašla zaštitu od ovih vjerodostojnih prijetnji i što je sud priznao njezino temeljno pravo da pređe s islama na kršćanstvo”, rekao je međunarodni pravni savjetnik ADF-a Sean Nelson u izjavi. “Ovo je važna odluka za koju se molimo da će pomoći drugima koji se suočavaju s prijetnjama svom životu samo zato što su povjerovali u Krista.”

Nitko ne smije biti progonjen, maltretiran, niti mu se smije prijetiti smrću zbog prelaska s jedne vjere na drugu.

“Kršćanima obraćenicima s islama u Nigeriji često se uskraćuje mogućnost da slobodno žive svoju vjeru zbog ciljanih prijetnji i napada protiv njih, čak i od članova njihovih obitelji”, dodaje Nelson.

Olowein slučaj dolazi nakon što su 25-godišnju kršćansku studenticu prošle godine na smrt pretukli njezini kolege muslimani u nigerijskoj sjeverozapadnoj državi Sokoto. Deborah Emmanuel ubijena je u svibnju 2022.

NAJNOVIJE!