Nigerijski župnik proveo Božić pokapajući svoje župljane

U središnjoj nigerijskoj državi Plateau, već duže vrijeme pogođenoj sukobom s Fulani stočarima, dogodio se masakr u kojem je život izgubilo oko 160 ljudi.

Vlč. Andrew Danjuma, koji je proveo dane nakon tragedije pokapajući župljane, izvijestio je da je njegova župa bila epicentar niza napada u sjeverno-centralnoj Nigeriji.

Većina žrtava su kršćani, među kojima je 30 župljana i devet protestantskih pastora s obiteljima. Napadi su rezultirali paljenjem crkava, kuća i skladišta hrane.

Vlč. Danjuma izjavio je da su svi u opasnosti, ističući dugotrajan nedostatak zaštite od strane sigurnosnog osoblja i oružanih snaga. Naglasio je da se njegova župa suočava s masovnim ukopima od Božića, uključujući članove obitelji župnika koji su, kako je opisao, “spaljeni u pepeo”. Također je izvijestio o umiranjima u bolnicama zbog teških ozljeda.

Napadi su zahvatili oko 20 sela u području Bokkosa, koje već dugo pati od nasilja između lokalnih farmera i migrirajućih stočara, posebno plemena Fulani. Ovo područje, kako je navedeno, često je bilo žarište sukoba.

Neki promatrači ističu da klimatski pritisci potiču stočare Fulani na migraciju u to područje, dok drugi naglašavaju vjerske razlike između kršćanske većine i muslimanskog plemena Fulani.

Svećenik je također ukazao na dugotrajan problem nedostatka sankcija i pravosudnog progona počinitelja, što je rezultiralo “kulturom nekažnjivosti i bezakonja”. Ovaj ciklus nasilja, kako je naglasio, nastavlja se bez učinkovitih mjera odvraćanja.

NAJNOVIJE!