Njujorški svećenik uhićen pod optužbom za seksualno zlostavljanje djece

Katolički svećenik u njujorškoj biskupiji Syracuse uhićen je pod optužbom za seksualno zlostavljanje za navodne incidente od 2019. do 2022. Kao odgovor, lokalni biskup suspendirao je svećenika iz službe i pozvao na molitvu za sve uključene.

Otac Nathan Brooks (36) suočava se s nekoliko prekršajnih prijava podignutih 31. kolovoza na okružnom sudu u Cortlandu u središtu New Yorka. To uključuje ugrožavanje dobrobiti djeteta, prisilno dodirivanje i seksualno zlostavljanje u trećem stupnju.

Brooks, koji živi u gradu Lafayetteu, zaređen je za svećenika 2019., a služio je kao upravitelj triju crkava.

Biskup Douglas J. Lucia u petak je rekao da je Brooks suspendiran iz svih službi tijekom istrage

“Ovo su uznemirujuće vijesti, sasvim sigurno za mene, a i za sve vas”, rekao je biskup Lucia u izjavi od 1. rujna. “Kao katolička obitelj, bili smo na putu pokušaja iskupljenja za veliku štetu koja je nastala u prošlosti, a sada smo suočeni s ovom situacijom. Kao i ja, mogu samo pretpostaviti da imate puno pitanja, ali s molitvom moramo čekati završetak istrage.”

Ured šerifa okruga Cortland zaprimio je optužbe 22. kolovoza. Seksualno zlostavljanje navodno se dogodilo u više navrata između 2019. i 2022. u gradu Homer i gradu Cortland. Žrtva je bila poznata Brooksu, izvještava WIVT/WBGH News, a prenosi CNA.

Biskup Lucia je rekao da će biskupija u potpunosti surađivati ​​s državnim odvjetništvom.

Zamolio je ljude biskupije da se mole “za sve uključene strane” i da nastave biti “uvijek budni” u pridržavanju kodeksa ponašanja biskupije i protokola za zaštitu djece u sigurnom okruženju.

NAJNOVIJE!