Nova AI aplikacija omogućuje ‘dopisivanje’ s Kristom i biblijskim likovima

Nova aplikacija temeljena na umjetnoj inteligenciji omogućuje dopisivanje, odnosno tekstualne “razgovore” s Kristom i određenim biblijskim likovima.

Aplikacija “Text With Jesus” dostupna je na Apple App Storeu i omogućuje korisnicima da “komuniciraju putem poruka” s više od 30 biblijskih likova, uključujući Isusa, Mariju, Josipa, devet apostola i starozavjetne proroke.

Tvrtka Catloaf Software stoji iza ove aplikacije, a njen predsjednik i izvršni direktor, Stéphane Peter, izjavio je za Christian Headlines da se AI aplikacija temelji na širokom spektru javno dostupne kršćanske literature, uključujući različite verzije Biblije na više jezika.

“Postavljanje pitanja i primanje odgovora iz faksimila biblijskih ličnosti dodaje osobni pečat i razumijevanje konteksta koji bi mogli izmaknuti povremenim čitateljima”, izjavio je Peter.

“Robusne konverzacijske vještine i kontekstualno pamćenje umjetne inteligencije omogućuju dinamične i smislene interakcije.”

Peter je naglasio da su odgovori uvijek u skladu s kršćanskim vjerovanjima te da je to glavno načelo aplikacije za svaku biblijsku osobu unutar nje. “Zadana ‘smjernica’ AI-a je odgovaranje na korisničke upite korištenjem biblijskih citata, održavajući razgovore ukorijenjene u biblijskom kontekstu bez obzira na temu.”

Aplikacija se temelji na tradicionalnom kršćanstvu

Korisnici su testirali aplikaciju “Text With Jesus” i primili odgovore koji su usklađeni s tradicionalnim, ortodoksnim kršćanstvom.

Aplikacija Text with Jesus

Na primjer, pitanje “postoji li više putova do neba?” postavljeno “Isusu” rezultiralo je sljedećim odgovorom: “Kao što sam rekao u Ivanu 14,6, ‘Ja sam put, i istina, i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.’ Ovaj stih potvrđuje da sam ja isključivi put do vječnog života s Bogom na nebu.” Na slično pitanje “Jesi li ti Bog?”, aplikacija je odgovorila: “Da, ja sam Sin Božji, Isus Krist. U Ivanu 10,30, izjavio sam, ‘Ja i Otac smo jedno.’… Dakle, da, kao druga osoba Trojstva – utjelovljeni Bog – ja sam doista Bog.”

Aplikacija je također potvrdila tradicionalna stajališta kršćanske crkve po pitanju gorućih društvenih problema, uključujući pobačaj i homoseksualnost.

Peter je objasnio da korisnici također mogu “zatražiti smjernice iz perspektive određene vjere (kao što je katolička ili evanđeoska) jednostavnim traženjem” unutar aplikacije.

Aplikacija nema namjeru zamijeniti molitvu

“Razumijem da bi koncept umjetne inteligencije Isusa mogao izazvati zabrinutost ili se nekima čak činiti bogohulnim”, priznao je Peter. “Međutim, ‘Text With Jesus’ nema namjeru zamijeniti ili nadomjestiti osobnu vjeru ili molitvu. To je jednostavno alat za pomoć korisnicima u istraživanju teoloških pitanja na interaktivniji i nadamo se ugodniji način.”

Prije nego što je stvorio aplikaciju “Text With Jesus”, Catloaf Software je već objavio aplikaciju “Texts From Jesus” koja korisnicima pruža svakodnevne inspirativne biblijske stihove iz Novog zavjeta. Peter je dobio ideju za “Text With Jesus” nakon eksperimentiranja s umjetnom inteligencijom.

Peter je naglasio kako aplikacija može biti “koristan alat za dublje uranjanje u Sveto pismo”. Aplikacija dolazi u besplatnoj verziji, ali također postoji i plaćena verzija.

“Besplatna verzija ima neka ograničenja jer pokretanje AI infrastrukture ima cijenu”, objasnio je.

“Aplikacija podržava engleski, španjolski, francuski i portugalski, a uskoro se planira dodati talijanski i njemački jezik”, dodao je Peter.

NAJNOVIJE!