Nova znanstvena studija potvrđuje Bibliju: Jeruzalem je bio veliki grad pod Davidom i Salomonom

Znanstvena studija je potvrdila ono što Biblija opisuje kao veliko urbano područje.

Desetljećima su arheolozi i povjesničari raspravljali o tome je li biblijski opis Jeruzalema kao velikog grada u vrijeme kraljeva Davida i Salomona bio točan.

Ili, kako su sugerirali skeptici – biblijski izvještaj nije bio točan, a Jeruzalem je umjesto toga bio beznačajan grad ili selo. Međutim, sada je nova velika znanstvena studija u Izraelu potvrdila ono što Sveto pismo opisuje kao veliko urbano područje.

Studiju je provela Izraelska uprava za antikvitete, Sveučilište u Tel Avivu i Weizmann Institute of Science, a koristi se znanošću “kako bi povezala događaje spomenute u Bibliji s arheološkim nalazima otkrivenima u Davidovu gradu”.

„Novo istraživanje baca svjetlo na jedno od dugotrajnih i kontroverznih istraživačkih pitanja u vezi s prirodom i opsegom Jeruzalema tijekom vladavine Davida i Salomona i nakon toga: nalazi iz novog istraživanja pokazuju da je u tom razdoblju postojalo veliko naselje u Jeruzalemu“, izjavila je Izraelska uprava za antikvitete (IAA) u priopćenju za javnost, prenosi Christian Headlines.

Prvi puta je rekonstruirana povijest Jeruzalema od 1.200 godina prije Krista

Kao dio istraživanja, znanstvenici su proučavali sjemenke grožđa, koštice datulja, kosture šišmiša i druge prirodne materijale pronađene u strukturama na četiri različita područja iskopavanja u Davidovom gradu na istočnim i zapadnim padinama.

“Mjerenje količine ugljika u organskom materijalu i njegovo izračunavanje zajedno s drugim varijablama omogućilo je istraživačima da točno datiraju mnoga otkrića u Davidovom gradu”, rekao je IAA u priopćenju za javnost.

Konkretno, istraživači su koristili prastare godove drveća iz Europe kako bi “stvorili preciznu vremensku crtu jednogodišnjih datuma”, iz koje je “moguće točno saznati o fluktuacijama u postotku ugljika-14 u atmosferi”, rekla je IAA.

“To nam je pomoglo da se po prvi put znanstveno rekonstruira povijest Jeruzalema od 1200. pr. Kr. – prije Davidovih i Salomonovih dana prema biblijskom opisu – do babilonskog uništenja 586. pr. Kr.”, objavila je organizacija.

Znanstvena studija, prema izraelskim novinama Haaretz, “donosi primamljive naznake da je grad već bio važno urbano središte u Davidovo i Salomonovo doba, a ne beznačajno selo, kako su dugo tvrdili znanstvenici koji su skeptičniji prema biblijskoj povijesnosti.”

Studija je objavljena u časopisu PNAS.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!