Novi vatikanski dokument poziva na ‘radikalnu uključenost’ LGBT osoba i veće ovlasti za žene

Novi vatikanski dokument otkriva da katolici žele bolju uključenost LGBT osoba u Crkvu te više moći i veće ovlasti za žene.

Vatikan je u utorak objavio radni dokument o rezultatima dvogodišnjeg procesa konzultacija koji je uključivao agitaciju rimokatolika.

Dokument otkriva da mnogi katolici pozivaju vođe denominacije da bolje uključe LGBTQ+ osobe u Crkvu i promoviraju žene u značajnije uloge.

“Kako možemo stvoriti prostore u kojima se oni koji se osjećaju povrijeđeni od strane Crkve i nepoželjni od strane zajednice osjećaju priznatima, primljenima, slobodnima postavljati pitanja, a ne osuđivanima?” pita se dokument na 50 stranica pod nazivom Instrumentum Laboris, prenosi Reuters.

“… koji su konkretni koraci potrebni za dobrodošlicu onima koji se osjećaju isključenima iz Crkve zbog svog statusa ili seksualnosti (na primjer, ponovno vjenčane razvedene osobe, osobe u poligamnim brakovima, LGBTQ+ osobe, itd.)?” nastavlja se.

Veće ovlasti ženama

Dokument također poziva na rasprave o davanju veće ovlasti odlučivanja ženama i njihovom zaređenju da postanu đakoni.

“Koje konkretne korake Crkva može poduzeti kako bi obnovila i reformirala svoje postupke, institucionalne aranžmane i strukture kako bi omogućila veće priznanje i sudjelovanje žena, uključujući u upravljanju, procesima donošenja odluka…?”, jedno je od postavljenih pitanja.

Prema Associated Pressu, objava dokumenta dolazi nakon dvogodišnjeg procesa konzultacija. Daljnji razgovori između biskupa i laika održat će se na sinodi ovog listopada. Druga sinoda održat će se 2024.

Iako Crkva naglašava da su homoseksualni odnosi grijeh, istospolna privlačnost se ne promatra na isti način.

Na pitanje je li dokument neuravnotežen, luksemburški nadbiskup Jean-Claude Hollerich istaknuo je da Crkva nema “nikakvu agendu”.

“Nemamo nikakav dnevni red. Nije bilo zavjereničkog sastanka među kardinalima o tome kako možemo dodati progresivne točke Crkvi”, rekao je Hollerich na konferenciji za novinare.

“Ovo je bilo iskustvo slušanja”, dodao je.

‘U međuvremenu su drugi govornici rekli da savjetovanje ne znači da će Crkva promijeniti svoje učenje o spolnom moralu.

Rasprava o ženama u dokumentu slijedi nakon odluke pape Franje da po prvi put omogući ženama izaslanicama da glasaju na saboru.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!