Očekuje se porast progona kršćana u 2024.: U ovim zemljama je najopasnije!

Očekuje se porast progona kršćana u nekoliko zemalja u 2024. godini, prema Release Internationalu.

Novo izvješće organizacije o trendovima progona, objavljeno ovaj tjedan, upozorava na intenziviranje progona u nizu zemalja, uključujući Nigeriju, Indiju, Pakistan i Kinu 2024. godine.

Nigerija je pretrpjela jedan od najgorih Božića nakon što je najmanje 140 kršćana ubijeno u nizu napada u državi Plateau između 23. prosinca i Božića. Među mrtvima ima članova crkve i pastora, dok su stotine domova uništene.

Nigerijski partner Release Internationala potvrdio je izvješća. Rekli su: “Duboko smo ožalošćeni zbog ovih incidenata i osuđujemo ova ubojstva i napade na nedužne kršćane tijekom njihova bogoslužja.”

Izvješće Trendovi progona predviđa da će progon u Nigeriji porasti 2024. Napadi džihadista na kršćanske zajednice “oduzimaju im njihovu zemlju uništavajući im zalihe hrane i prisiljavajući ih na obraćenje ili bijeg”. Očekuje se da će se ti napadi nastaviti sljedeće godine, piše Christian Today.

Izvršni direktor Releasea Paul Robinson poziva Crkvu diljem svijeta da moli za kršćane u Nigeriji. Također želi da nigerijska vlada “poduzme odlučne i učinkovite mjere kako bi zaštitila svoje ranjive zajednice”.

“Srcem smo uz opkoljene kršćane u Nigeriji. Pridružujemo im se u njihovoj tuzi”, rekao je.

U Indiji su zakoni protiv obraćenja otežali život kršćanima, dok se Manipur još uvijek muči s etničkim nasiljem u kojem je ove godine poginulo oko 175 ljudi. Deseci tisuća protjerani su iz svojih domova, a stotine crkava spaljene su u nasilju. Mjesecima kasnije, mnogi se kršćani nemaju gdje sastati.

Opći izbori trebali bi se održati u Indiji između travnja i svibnja 2024. Ako vladajući hinduistički nacionalistički BJP ponovno pobijedi, Release predviđa da će se “progon ponovno razbuktati”.

Njegovi partneri u zemlji upozoravaju: “Progon kršćana i drugih vjerskih manjina dramatično se povećava svakim mjesecom.”

U Kini se očekuje da će se cenzura povećati u novoj godini i da će predsjednik Xi Jinping nastaviti sa svojim ciljem vjerske “sinizacije”, dovodeći crkve u sklad s vrijednostima i ideologijom Komunističke partije.

“Cilj je potpuno eliminirati kršćanstvo unutar Kine”, kažu partneri Release Internationala u zemlji.

G. Robinson je rekao: “Progon protiv kršćana raste u Indiji i drugim nacijama diljem svijeta. Neprijateljstvo se pretvara u nasilje. Kršćani su napadnuti i istjerani iz svojih domova. Release International radi s partnerima na terenu u ovim zemljama kako bi usmjerio pomoć, potporu i olakšanje tamo gdje je najpotrebnije. Hitno im je potrebna naša pomoć.”

NAJNOVIJE!