Otkrivene dvije biblijske planine “blagoslova” i “prokletstva”

Dvije su planine u Svetom pismu poznate kao planine "blagoslova" i "prokletstva"

Biblija je skup knjiga, čija se autentičnost neprestano potvrđuje kroz geološka otkrića u svijetu.

Ovo nam jasno daje do znanja da Bibliju trebamo shvatiti krajnje ozbiljno i da se prema ovome zbiru knjiga ne smijemo odnositi kao da se radi o nekakvim mitovima, nego kao o Božjoj Riječi, koja je napisana Božjim nadahnućem.

Jedno od otkrića koje potvrđuje autentičnost biblijskih tekstova upravo je otkriće planine Ebal, o čemu ćemo nešto više reći u nastavku ovoga članka. 

Planina blagoslova i prokletstva

Planina Ebal i susjedna planina Gerizim nalaze se na suprotnim stranama doline u kojoj je nekada bio drevni grad Šekem, koji se sada zove Nablus. Dvije su planine u Svetom pismu poznate kao planine “prokletstva” i “blagoslova”. Ovdje treba reći da je Šekem bilo biblijskom mjesto gdje je Bog prvi put ponovio svoja obećanja patrijarhu Abrahamu nakon njegovog dolaska u Obećanu zemlju. Osim toga, Abraham je izgradio žrtvenik u Šekemu (Postanak 12,6-7).

Ponovljeni zakon nas uči o tome da su Izraelci, tijekom zauzimanja Obećane zemlje, na planini Ebal isto tako izgradili žrtvenike. Polovica plemena okupila se na planini Gerizim radi proklamacije Božjih blagoslova, dok se polovica plemena okupila na planini Ebal radi proklamacije Božjih prokletstava. No Biblija nas isto tako uči (Jošua 8) da su Izraelci išli u zauzimanje Obećane zemlje tek pod vodstvom Jošue.

Pronalazak Jošuinog oltara

Ono što je od iznimne zanimljivosti jest to da je otkriven žrtvenik na planini Ebal, a da dokazi upućuju na to da je to isti onaj žrtvenik koji je opisan u starozavjetnom tekstu. Arheolog Scott Stripling proveo je velika istraživanja ovog žrtvenika, prateći radove ranijih izraelskih arheologa. Veći pravokutni žrtvenik iz kasnijeg razdoblja izazvao je najviše pažnje prethodnih arheologa, jer se uklapa u kasniji vremenski okvir u koji mnogi stavljaju dolazak Izraelaca. Međutim, ono što je najviše zaintrigiralo gospodina Striplinga jest manja, kružna struktura.

Promjera od oko 182 centimetra, nalazi se točno ispod središta pravokutnog oltara. Osim toga, kamenje žrtvenika je cijelo i nije oblikovano željeznim alatima, što znači da je istoznačno s onime što piše o izgradnji ovog žrtvenika u biblijskim tekstovima.

Žrtvenik potječe iz vremenskog okvira kojeg konzervativni proučavatelji Biblije prepoznaju kao vrijeme izlaska i osvajanja, odnosno razdoblje oko 1400. godine prije Krista. Stripling vjeruje da je ovaj noviji oltar pripadao sredini razdoblja koje bilježe knjige o Sucima.

Na mjestu pronađena i ploča na kojoj su bila zapisana prokletstva

To nije sve. Na mjestu je isto tako pronađena i malena olovna pločica. Opis pločice odgovara kategoriji nalaza, koje su arheologiji poznate kao ploče prokletstva. Zašto bi se takav artefakt mogao nalaziti na oltaru brda Ebal? Skeniranje pločice otkrilo je  da se unutra nalazi zapis ispisan malenom iglom drevnim hebrejskim pismom. Takvo klesanje ili graviranje iglom spominje se u Jobu 19, 23-24: „O, kad bi se riječi moje zapisale i kad bi se u mjed tvrdu urezale; kad bi se željeznim dlijetom i olovom u spomen vječan u stijenu uklesale!“ Ono što je skeniranje isto tako pokazalo su slova ”JHVH”, što je skraćeno od imena Jahve. Uz ime Jahve, što je jedno od Božjih imena, zapisana su i prokletstva.

Dr. Stripling pretpostavlja da je ova pločica bila službena komponenta koja se koristila prilikom obreda blagoslova, prokletstva i ponude žrtve. Druga mogućnost jest da je pločica bila korištena za pokušaj odrađivanja obreda prokletstva uz pomoć čarolije, kojeg je netko obavio u ranom razdoblju kada su napisane knjige o Sucima; lokacija je odabrana zbog povezanosti prokletstva s planinom Ebal. Vanjski natpis mogao bi pružiti više detalja o ovome, ukoliko bude dekriptiran.

No kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je da nalaz povezuje planinu Ebal i Božju prijetnju prokletstvom u vrijeme izraelskog osvajanja Obećane zemlje, čime se dodatno potkrjepljuje autentičnost biblijskih zapisa. 

Biblija: zbir činjenica i stvarnih događaja

Jedno je svakako jasno: ono što imamo ovdje jest jasan dokaz koji potvrđuje ono što je napisano u Ponovljenom zakonu i knjizi o Jošui, a što se odnosi na žrtvenik i izricanju prokletstva na planini Ebal u vrijeme izraelskog osvajanja. Ovo, u nizu mnogih otkrića, samo dodatno potvrđuje istinitost stvarnosti zavjetnog odnosa, koji je sklopljen između Boga i Izraela, kao i potrebu iskazivanja poslušnosti prema Bogu. 

Arheološka otkrića ponovno i ponovno potvrđuju koliko je ono što je napisano u Bibliji točno, kao i autentičnost tih događaja. No, na Bibliju se ne smije gledati iz prizme pukog, površnog zanimanja za događaje koji su ondje opisani. Biblija je Božja Riječ, napisana kako bismo mogli upoznati našeg nebeskog Oca, kako bismo mogli imati odnos s Njime, kako bismo Ga mogli upoznati i kako bismo mogli naučiti da možemo vjerovati Bogu. Biblija je živa i autentična Božja Riječ. 

NAJNOVIJE!