Ovo je prvi svećenik kojeg je stvorila umjetna inteligencija

Vjernici su izrazili zabrinutost zbog njegovih sposobnosti.

‘Svećenik’ po imenu ‘Otac Justin’, kojeg je stvorila umjetna inteligencija kreacija je apostolata katoličkog učiteljstva Catholic Answers.

Prema organizaciji, chatbot je osmišljen kako bi odgovarao na pitanja o vjeri i pružao “edukativne odgovore na pitanja o katolicizmu”.

Međutim, vjernici su izrazili zabrinutost zbog njegove sposobnosti da se uključi u sakramentalne aktivnosti poput ispovijedi i vjenčanja.

Katie Conrad, profesorica engleskog na Sveučilištu Kansas, istaknula je ovo u objavi na X. Rekla je: “Natjerala sam ‘oca Justina’ da tvrdi da je zaređen… i da može primiti moju ispovijed, oprostiti me i vjenčati me.”

IT direktor Catholic Answers Chris Costello prvotno je izjavio: “Uvjereni smo da naši korisnici neće zamijeniti AI s ljudskim bićem.”

Međutim, nakon odbijanja, predsjednik Catholic Answers Christopher Check objavio je da chatbot “funkcionira” samo kao “Justin”. Pojasnio je: “Nećemo reći da je laiciziran jer nikada nije bio pravi svećenik!”

Check je objasnio da je odluka donesena kako bi se osiguralo da umjetna inteligencija ne umanjuje svoju primarnu svrhu da ponudi zdrave odgovore katoličke vjere na inovativan način.

NAJNOVIJE!