Drastičan pad broja kršćana u Engleskoj: Ateisti i muslimani bilježe rast

Engleska i Wales bilježe drastičan pad broja kršćana. Najnoviji podaci Ureda za nacionalnu statistiku otkrili su veliki pad broja ljudi koji se identificiraju kao kršćani.

Brojke iz 2019. pokazuju da je samo 51 posto kršćana, dok je onih koji ne pripadaju religiji više od trećine. To je značajan pad u odnosu na popis iz 2011., kada su kršćani činili 59 posto stanovništva.

Pad kršćanske pripadnosti koincidira s porastom onih koji nisu članovi nijedne religije, a taj broj je narastao s 32,3 posto u 2011. na 38,4 posto sada.

Mladi čine najmanji udio kršćana – 35,2 posto od 20 do 29-godišnjaka i 39,8 posto od 30 do 39-godišnjaka.

To je u usporedbi s dvije trećine osoba u dobi od 60 do 69 godina, nešto manje od tri četvrtine (74,6 posto) od 70 do 79 godina i 81 posto onih u dobi od 80 i više godina.

Nasuprot tome, više od polovice (53,4 posto) mladih od 20 do 29 godina izjavilo je da nisu religiozni, a slijede ih od 30 do 39 godina (46,3 posto).

VIDI OVO: Koja je istinska religija?

Blagi porast muslimana u Engleskoj i Walesu

Udio muslimana u Engleskoj i Walesu zabilježio je blagi porast s 4,83 posto na 5,67 posto.

Rezultati Popisa stanovništva iz 2021. trebali bi biti objavljeni sljedeće godine i očekuje se da će pokazati daljnji pad kršćanske identifikacije.

Podaci Engleske Crkve iz listopada 2020., tijekom zatišja u izolaciji, pokazala je da je posjećenost bila 57 posto niža od razine prije pandemije.

Podaci Crkve u Engleskoj za 2020. također pokazuju pad od 7 posto na zajedničkim bogoslužjima u odnosu na prethodnu godinu.

Glasnogovornik Crkve u Engleskoj rekao je da su brojke “u skladu s očekivanjima i stvarno naglašavaju razmjere izazova s ​​kojima su se crkve suočile u prvoj godini pandemije”.

Engleska Crkva se dugi niz godina bori sa stalnim opadanjem posjećenosti i kao dio svog odgovora pokrenula je viziju i strategiju za udvostručenje broja djece i mladih u svojim crkvama.

Odražavajući te prioritete, Engleska Crkva je ovog mjeseca objavila da će uložiti gotovo 5 milijuna funti u potporu projekata u svojim biskupijama usmjerenih na dosezanje mlađih i raznolikijih skupina.

NAJNOVIJE!