Papa Franjo i anglikanski nadbiskup Welby pozivaju na jedinstvo kršćana

Na ekumenskom bogoslužju povodom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, papa Franjo i anglikanski nadbiskup Welby pozivali su na jedinstvo kršćana.

Papa Franjo pozvao je na jedinstvo kršćanskih Crkava i svih ljudi na svijetu. “Svaka krštena osoba pripada istom Kristovu tijelu”, propovijedao je Papa u četvrtak navečer u rimskoj bazilici svetog Pavla izvan zidina: “Da, više od toga, svaka osoba na svijetu je moj brat ili sestra i svi činimo ‘simfoniju čovječanstva’, čiji je prvorođenac i Otkupitelj Krist.”

Ljubav prema bližnjemu

Franjo je rekao da pitanje nije “Tko je moj bližnji?”, nego “Činim li sebe bližnjim?” Ovo se pitanje odnosi i na zajednice i crkve. Ostanu li zabarikadirane u obrani vlastitih interesa, ljubomorni čuvari svoje autonomije i zarobljeni u kalkuliranju vlastite prednosti, to bi bila nelojalnost Radosnoj vijesti. U nastojanju za jedinstvom trebalo bi odustati od vlastitih interesa i prepustiti inicijativu Bogu.

Na susretu su bili prisutni i predstavnici drugih kršćanskih crkava. Anglikanski nadbiskup Justin Welby upozorio je da mržnja i bijes dijele ljude. Crkva Isusa Krista, međutim, pozvana je biti slobodna jer je “u ljubavi”. Na kraju bogoslužja, Franjo i Welby poslali su parove anglikansko-katoličkih biskupa da budu svjedoci kršćanskog jedinstva. Biskupi su pred oltar došli u parovima – jedan katolički i jedan anglikanski – i izmijenili pozdrave mira najprije s papom, a zatim s Welbyjem. Budući da i žene mogu biti svećenice u Anglikanskoj Crkvi, u četvrtak navečer bilo je nekoliko mješovitih parova.

Tijekom čitanja na bogoslužju, pojavili su se aktivisti za prava životinja. Dvije žene hodale su s plakatom, zahtijevajući da Crkva prestane blagoslivljati borbe s bikovima.

Svake godine Molitvena osmina za jedinstvo kršćana okuplja kršćane svih denominacija za štovanje i susret. Tradicionalno se održava od 18. do 25. siječnja.

NAJNOVIJE!