Papa Franjo tvrdi da ga je papa Benedikt XVI. branio zbog stava o istospolnim zajednicama

Papa Franjo navodno je u novoj knjizi ustvrdio da je njegov prethodnik, papa Benedikt XVI., pred prelatima branio Franjinu potporu pravnoj zaštiti građanskih zajednica za istospolne parove.

Ulomci Papine nove knjige, Nasljednik: Moja sjećanja na Benedikta XVI. , koja bi trebala biti objavljena na španjolskom u srijedu, tvrde da je Benedikt XVI. branio Franju po tom pitanju pred neobjavljenom skupinom kardinala, navodi Reuters.

Bivši papa navodno je pomogao kardinalima da “razluče” Franjina stajališta o tom pitanju, objasnivši im da njegov stav nije “nikakva hereza”, prema Franjinom sjećanju u knjizi.

Papa Franjo, koji je podržavao građanske zajednice za homoseksualne parove dok je služio kao nadbiskup Buenos Airesa, postao je prvi papa koji je to učinio 2020. godine.

“Homoseksualne osobe imaju pravo biti u obitelji. Oni su djeca Božja”, ustvrdio je Franjo tijekom intervjua za film “Francesco”.

“Nitko ne bi trebao biti izbačen ili ožalošćen zbog toga”, dodao je. “Ono što moramo stvoriti je zakon o građanskom sindikatu; na taj način oni su pravno pokriveni.”

5 stvari koje dokument Katoličke Crkve o istospolnim blagoslovima kaže (i ne kaže)

“Fiducia Supplicans” je u prosincu prošle godine šokirao Rimokatoličku crkvu

Vatikanski dikasterij za nauk vjere šokirao je Rimokatoličku crkvu prošlog prosinca kada je izdao “Fiducia Supplicans”, koji dopušta svećenicima da blagoslivljaju “parove u neregularnim situacijama i istospolne parove bez službene potvrđivanja njihovog statusa ili promjene u bilo kojem način na vječni nauk Crkve o braku.”

Nakon što su smjernice izazvale protivljenje katoličkih biskupa, uglavnom u Africi i istočnoj Europi, Vatikan je naknadno objavio pet stranica pojašnjenja smjernica.

Vatikan je inzistirao da je “dokument jasan i definitivan u vezi s brakom i seksualnošću”, dodajući da “neritualizirani oblik blagoslova” odobren deklaracijom “nema namjeru opravdati ništa što nije moralno prihvatljivo”, već se umjesto toga svodi na “odgovor župnika prema dvjema osobama koje mole Božju pomoć.”

Kardinal Gerhard Ludwig Müller iz Njemačke je tijekom događaja obilježavanja prve godišnjice Benediktove smrti prošlog prosinca ustvrdio da se ta deklaracija “nikada ne bi dogodila [pod Benediktom] jer je bila tako dvosmislena”, navodi Reuters.

“Nema homoseksualnog braka”, rekao je. “Ne postoji, ne može postojati, unatoč ideologijama koje [danas] imamo”, rekao je.

NAJNOVIJE!