Policija dva puta uhitila ženu koja se tiho molila ispred klinike za pobačaj

Policija se sada ispričala nakon njezina dva odvojena uhićenja zbog molitve i obećala da neće biti daljnje istrage ili akcija.

Policija je dva puta uhitila pro-life ženu koja se tiho molila ispred klinike za pobačaj, no sada su joj se ispričali. 

Nakon gotovo godinu dana molitve ispred klinike za pobačaje, britanska policija odlučila je ne podizati optužnicu protiv pro-life aktivistice Isabel Vaughan-Spruce. Ovo je došlo nakon što je njezino pro-life zagovaranje prvi put naišlo na zakonske posljedice.

ADF UK, odvjetnička tvrtka, objavila je u petak da policija West Midlandsa u Birminghamu, Engleska, neće pokrenuti optužnicu protiv Vaughan-Spruce zbog sudjelovanja u tihoj molitvi ispred klinike za pobačaje.

Policija se također ispričala zbog njezina dva odvojena uhićenja zbog molitve i obećala da neće biti daljnje istrage ili akcija, prenosi Christian Today.

Uhićenje zbog slobode mišljenja

Vaughan-Spruce je pozdravila ovu odluku, ističući štetne implikacije tog iskustva ne samo za nju već i za sve koji se zalažu za temeljne slobode u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dodala je da je ono što joj se dogodilo signal za druge da bi i oni mogli biti suočeni s uhićenjem, ispitivanjem i potencijalnim kaznenim progonom zbog korištenja svoje slobode mišljenja.

Vaughan-Spruceov odvjetnik, Jeremiah Igunnubole iz ADF-a UK, je prokomentirao pobjedu svoje klijentice, nazvavši naporan proces ovog iskušenja kaznom za Isabel.

On je istaknuo da su temeljne slobode ranjive u Ujedinjenom Kraljevstvu te naglasio hitnu potrebu za zakonskim promjenama koje bi zaustavile prekomjernu uporabu policije u političke svrhe.

Kao što su i Vaughan-Spruce i Igunnubole istaknuli, ministrica unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Suella Braverman, nedavno je potvrdila da tiha molitva nije protuzakonita te da zadržavanje slobode mišljenja nije kazneno djelo.

Žena je uhićena u dva odvojena navrata

Isabel Vaughan-Spruce uhićena je u dva odvojena navrata dok se molila ispred klinike Robert u Birminghamu. Policija je tvrdila da je prekršila Odredbu o zaštiti javnog prostora koju je nedavno donio grad.

Navedena odredba zabranjuje prosvjede ili bilo kakvo izražavanje stava u vezi usluga pobačaja unutar određene udaljenosti od klinike. Vaughan-Spruce je prvi put uhićena u prosincu, a nakon dva mjeseca optužbe su odbačene.

NAJNOVIJE!