Više od polovice svećenika Crkve Engleske smatra da je homoseksualni spolni odnos OK

Više od polovice svećenika Crkve Engleske podržava “modernizaciju” crkvene doktrine o pitanjima kao što su istospolni brakovi i predbračni seks.

Prema opsežnoj anketi koju je proveo The Times (UK) , mnogi anglikanski klerici žele da Crkva organizira istospolna vjenčanja i napusti svoje tradicionalno, biblijsko stajalište o predbračnom i homoseksualnom seksu. Anketa je analizirala odgovore 1200 svećenika koji služe, uključujući vikare, rektore i kapelane, što predstavlja oko 6% aktivnih svećenika.

Zakon Crkve Engleske zabranjuje službenicima sklapanje istospolnih brakova. Međutim, istraživanje je pokazalo da 53,4% svećenika podržava promjenu zakona koja bi to omogućila, u usporedbi s 36,5% koji su protiv toga. Ovo označava značajan pomak u odnosu na istraživanje iz 2014. godine, gdje je 51% svećenika proglasilo istospolni brak pogrešnim, prenosi The Christian Post.

Anketa je pokazala da 62,6% svećenika smatra da bi denominacija trebala odustati od protivljenja seksu prije braka.

Citirana je profesorica Linda Woodhead, pročelnica Odsjeka za teologiju i religijske studije na King’s Collegeu u Londonu, koja je rekla da svećenstvo zauzima umjereniji stav od svojih vođa. Sugerirala je da bi denominacija danas mogla biti na “boljem mjestu” da su vođe više slušale svećenike na prvoj liniji.

Članak na apologetskoj web stranici GotQuestions navodi da Biblija osuđuje homoseksualnost kao nemoralan i neprirodan grijeh. “Levitski zakonik 18, 22 identificira homoseksualni seks kao odvratnost, odvratan grijeh. Rimljanima 1, 26–27 proglašava homoseksualne želje i radnje ‘sramotnim’ i ‘neprirodnim’. Prva Korinćanima 6, 9 navodi da su praktični homoseksualci neće baštiniti kraljevstvo Božje. Budući da se homoseksualnost osuđuje u Bibliji, slijedi da brak homoseksualaca nije Božja volja i da bi zapravo bio grešan.”

Istraživanje Timesa također je otkrilo visoku razinu stresa među svećenicima. Mnogi strahuju da će napori Crkve Engleske da poveća posjećenost propasti, što će dovesti do njezinog “izumiranja”. Dvije trećine ispitanih svećenika vjeruje da pokušaji da se zaustavi pad posjećenosti neće uspjeti.

Također je otkriveno da 61,4% župnika upravlja ili radi u više od jedne crkve. Oko 19% radi u pet ili više crkava, a 5% radi u osam ili više crkava.

Istraživanje se dotaklo i uloge žena u crkvi. Više od 80% svećenika podržalo bi imenovanje žene nadbiskupom Canterburyja.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!