Pravna bitka finske zastupnice, koju progone zbog kršćanskih uvjerenja, još nije gotova

Päivi Räsänen, finska zastupnica u parlamentu, ponovno se suočava s kaznenim progonom zbog izražavanja svojih kršćanskih uvjerenja. Pravna bitka se očito nastavlja.

Päivi je bila podvrgnuta pravnom progonu koji je trajao više od četiri godine zbog iznošenja kršćanskog nauka o homoseksualnosti, a prije godinu i pol Okružni sud u Helsinkiju odbacio je sve optužbe protiv nje.

Päivin slučaj započeo je 2019.

Tada je njezina crkva odlučila sponzorirati lokalnu Povorku ponosa. Kao kršćanka i pastorova žena, Päivi se nije složila s tom odlukom. Stoga je to otvoreno dovela u pitanje na Twitteru i uključila biblijski odlomak kao referencu. Ono što je uslijedilo čita se kao nešto iz inkvizicije: suočila se s 13-satnim policijskim ispitivanjem, nakon čega je uslijedila vladina istraga o njezinim prošlim javnim izjavama. Istražitelji su iskopali crkveni pamflet iz 2004. koji je ona napisala o braku i seksualnosti, kao i komentare na radio emisiju iz 2019. Zbog tih izjava, Päivi je optužena u tri točke za “agitaciju protiv manjinske skupine”, a luteranski biskup, Juhana Pohjola, optužen je za objavljivanje njezinog pamfleta, prenosi nationalreview.com.

Iako je prije godinu i pol Okružni sud u Helsinkiju odbacio je sve optužbe protiv nje, sada se tužitelj žali na tu odluku, otvoreno napadajući temeljne kršćanske doktrine kao “klevetničke”. Suđenje počinje 31. kolovoza ili 1. rujna, za samo sedam dana, a CitizenGO poziva na potpisivanje peticije koja bi mogla pomoći kod odbacivanja optužnice. Peticiju možete potpisati ovdje.

Finska sudi slobodi govora

Teško je vjerovati da moderna zapadna demokracija aktivno goni nekoga zbog pukog govora. Nažalost, ovo nije jedini slučaj. To je dio mnogo šireg trenda rastuće vladine cenzure diljem svijeta. Posljednjih godina neke zemlje bilježe porast zakona o “blasfemiji”, zbog čega je protuzakonito iznošenje stavova koji bi se mogli shvatiti kao bogohulni za određenu religiju.

Isti princip sada je na djelu na Zapadu kroz takozvane zakone o “govoru mržnje”, koji ušutkavaju i kažnjavaju one koji se ne slažu s vladinom ideologijom. Ova nova verzija cenzure sada zahvaća Europu, Kanadu, Australiju i Novi Zeland, ostavljajući jeziv učinak na govor. Amerika je jedna od posljednjih nacija koja se još odupire ovom trendu, ali što se on više bude širio, to će biti veći pritisci da se uvede cenzura.

NAJNOVIJE!