‘Presretni’ kršćanski par slavi ‘prvi Božić u sigurnosti’ nakon prijetnji smrću u Sudanu

Sudanski par i njihova djeca sada su na sigurnom u Sjedinjenim Državama nakon što im je suđeno u Sudanu zbog obraćenja na kršćanstvo.

Nada i njezin suprug Hamouda suočeni su s kaznama od po 100 udaraca bičem, plus godinu dana progonstva. Članovi obitelji također su prijetili da će izvršiti ‘ubojstva iz časti’ kako bi ih kaznili.

Iako je otpadništvo dekriminalizirano u Sudanu 2020., kršćanski obraćenici i dalje se suočavaju s progonom i kaznenim optužbama za svoje obraćenje.

U slučaju Nade i Hamoude, tužitelji su protiv para podigli optužnicu za “zločinački preljub” nakon što je sud zaključio da je njihov brak proglašen nezakonitim, zbog Hamoudina obraćenja.

Odvjetnici povezani s ADF Internationalom mjesecima su zastupali Nadu i Hamoudu na sudu, ali kada je tijekom suđenja postalo jasno da su kazne i prijetnje s kojima se par suočava neizbježne i opasne po život, dovedeni su u Sjedinjene Države.

Vjenčali su se kao muslimani 2016. godine

Nada i Hamouda oboje su bili muslimani kada su se vjenčali 2016. Kada se Hamouda obratio na kršćanstvo dvije godine kasnije, Nadina obitelj joj je prijetila i nagovorila nju i njezinu djecu da napuste Hamoudu i vrate se živjeti sa svojom obitelji.

U to je vrijeme sudanski kazneni zakon uključivao otpadništvo kao zločin vrijedan smrtne kazne. Ubrzo nakon što je dekriminaliziran 2020., Nada se također obratila i vratila kući u Hamoudu s njihovom djecom.

Međutim, šerijatski sud je raskinuo brak, smatrajući da je nezakonito da se muslimanka uda za kršćanina. Kad se obitelj ponovno okupila, par je optužen za preljub.

Vjeruje se da su samo 4,4 posto sudanskog stanovništva od 44,6 milijuna kršćani. Prema organizaciji za borbu protiv progona Open Doors, kršćanske žene i djevojke u Sudanu, osobito obraćenice, ranjive su na napade i progon zbog svoje vjere. Obraćenicima se uskraćuje i nasljedstvo, a ako su već u braku, mogu se prisilno razvesti od muža.

NAJNOVIJE!