Prikaz feminiziranog Isusa Krista izazvao bijes kod katolika u Španjolskoj

Katolička skupina u Španjolskoj izrazila je bijes u vezi sa “seksualiziranim i feminiziranim” prikazom Isusa Krista koji se koristi za promociju uskrsnog tjedna u Sevilli.

Umjetničko djelo, koje je dizajnirao seviljski umjetnik Salustiano Garcia, prikazuje mršavog, polunagog Isusa ispred crvene pozadine s Njegovim nadgrobnim rubljem sugestivno postavljenim preko genitalija nakon Njegovog uskrsnuća.

Španjolske proslave Velikog tjedna su vrlo značajne u povijesno katoličkoj zemlji, posebno u Sevilli.

Prema Vijeću bratstava i cehova, koje organizira događanja Velikog tjedna u gradu, prikaz prikazuje “blistavu stranu Velikog tjedna” u “najčišćem stilu ovog prestižnog slikara”, piše Daily Mail.

Institut za socijalnu politiku (IPSE), konzervativna katolička skupina, nije se složio s tim, osuđujući sliku kao “seksualizirani” i “feminizirani” prikaz Isusa, prema objavi grupe na X.

“Ovaj plakat smatramo ozbiljnom uvredom koja potpuno dekontekstualizira pravo značenje [Velikog tjedna]”, napisala je grupa. “Zahtijevamo njegovo [momentalno] uklanjanje.”

Grupa je također opisala sliku koristeći španjolsku riječ “aberración”, snažnu riječ koja se na engleski može prevesti kao “ogorčenost” ili “gnusoba”.

Drugi konzervativci u Španjolskoj također su se pobunili protiv ovog prikaza Isusa Krista, navodi agencija France-Presse (AFP).

Javier Navarro, član španjolske konzervativne stranke Vox, ustvrdio je u objavi X da je prikaz “namjeravao provocirati” i da nije uspio u svom navodnom cilju “poticanja vjernika na sudjelovanje u Velikom tjednu u Sevilli”.

Garcia je za španjolske novine ABC branio svoje umjetničko djelo kao “nježan, elegantan i lijep” prikaz Krista koji se temelji na njegovom vlastitom sinu i oblikovan je s “velikim poštovanjem”.

“Da biste vidjeli seksualnost u mojoj slici Krista, morate biti ludi”, rekao je, sugerirajući da u tom djelu nema ničega što se ne može pronaći na drugim umjetničkim prikazima Isusa stoljećima unatrag.

NAJNOVIJE!