Šest redovnica na Haitiju oteli naoružani napadači

Šest redovnica iz redova Sestara Svete Ane otele su prošlog petka u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu naoružani napadači, što je potvrdila Haićanska redovnička konferencija.

Incident se dogodio dok su sestre, čiji identitet ostaje neotkriven, bile na putu za sveučilište. Naoružane osobe zaustavile su autobus, odvevši vozača, sestre i još jednog putnika na nepoznato mjesto.

Područje gdje se dogodila otmica bore se od strane dvije suparničke bande – bande Grande Ravine i Village de Dieu. Međutim, niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za otmicu.

Biskup Pierre-André Dumas iz Anse-à-Veaua i Miragoâne oštro je osudio taj čin, izražavajući ogorčenost zbog nepoštivanja dostojanstva žena posvećenih obrazovanju i oblikovanju života mladih, siromašnih i ranjivih u društvu.

Biskup Dumas pozvao je cijelo haićansko društvo da se ujedini u solidarnosti kako bi osigurali oslobađanje svih talaca, uključujući i sestre. U izvanrednoj gesti, također se dobrovoljno javio da preuzme mjesto sestara kao taoca.

Aid to the Church in Need (ACN), katolička dobrotvorna organizacija, pridružila se međunarodnom zboru koji poziva na oslobađanje osam zarobljenika.

Papa Franjo je tijekom molitve Anđeo Gospodnji 21. siječnja izrazio tugu zbog otmice, posebno spomenuvši šest redovnica. Pozvao je na njihovo oslobađanje, molio za društveni sklad na Haitiju i apelirao da se prekine prevladavajuće nasilje koje uzrokuje patnju stanovništva.

Nadbiskup Max Leroys Mesidor iz Port-au-Princea, govoreći za ACN u prosincu, istaknuo je značajne izazove s kojima se suočava Haiti, naglašavajući utjecaj naoružanih skupina i ravnodušnost političkih aktera. Pozvao je na međunarodnu potporu razoružanju i oporavku zemlje.

Naglašavajući rizike s kojima se susreće crkveno osoblje na Haitiju, tragična smrt sestre Luíse Del’Orto, talijanske misionarke, dogodila se u lipnju 2022. Osim toga, pet svećenika je oteto 2022., a dva 2023.; međutim, svi su pušteni od tada. Situacija naglašava širu sigurnosnu zabrinutost unutar zemlje.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!