Svećenici nestali nakon napada na koptski samostan u Sudanu

Pobunjeničke snage napale su koptski kršćanski samostan u Sudanu, objavila je organizacija Christian Solidarity Worldwide (CSW).

Prijavljeno je da su pripadnici sudanske glavne paravojne skupine, Snage za brzu potporu (RSF), napali zgradu u Wad Madani, država Gezira 16. prosinca i nakon toga je koriste kao vojnu bazu.

Izvori CSW-a izvješćuju da su najmanje pet svećenika, pet novaka (svećenika na obuci) i četiri radnika nestali otkako je RSF objavio video snimke pripadnika policije kako maltretiraju stanovnike samostana.

RSF se bori protiv Sudanskih oružanih snaga (SAF) od travnja kada je izbilo nasilje. Ubijene su stotine civila, a postoje brojna izvješća o raširenom seksualnom nasilju, pljačkama, zaposjedanju domova i javnih zgrada, pogubljenjima po prijekom postupku, masovnim grobnicama i spaljenim selima.

RSF je nedavno proširio svoje vojne operacije u državi Gezira, koja je trenutno dom tisućama ljudi koji su interno raseljeni zbog sukoba.

CSW kaže da je, kao i u drugim državama koje su okupirale RSF, bilo izvješća o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava. Predsjednik osnivač Mervyn Thomas rekao je:

“CSW je vrlo zabrinut zbog napada na koptski samostan u Wad Madani, a posebno za dobrobit onih čije boravište ostaje nepoznato. Pozivamo sve zaraćene strane da sklope potpuni i sveobuhvatni prekid vatre, te da odmah prekinu eskalaciju kršenja ljudskih prava koja mogu dovesti do zločina. Međunarodna zajednica također mora poduzeti opsežne mjere kako bi osigurala da oni koji su odgovorni za nečuvena kršenja protiv sudanskih građana, i tijekom ovog sukoba i prije njega, budu pozvani na odgovornost, te da kazni bilo koju naciju ili entitet koji učinkovito pomaže i podržava vođenje rata zločina i produžavanja patnje civila financiranjem ili naoružavanjem zaraćenih strana.”

NAJNOVIJE!