Sveti oganj zasjao danas u crkvi Svetog groba u Jeruzalemu

Sveti oganj pojavio se danas na pravoslavnu Veliku subotu u crkvi Svetog groba u Jeruzalemu. 

Jeruzalemski patrijarh Teofil III izašao je iz edikule i počeo dijeliti narodu plamen koji je, kako pravoslavci vjeruju, čudesno nastao nakon molitve.

Ovaj hram jedno je od najvažnijih kršćanskih svetišta i njemu se uoči Uskrsa spušta čudesni oganj.

Prema predaji, crkva je sagrađena na mjestu raspeća, ukopa i uskrsnuća Isusa Krista.

Obred prizivanja vatre izvodi se nakon što se prethodno provjeri da nitko nije unio zapaljivo sredstvo u Hram. Zatim slijedi zaziv Duha Svetoga.

Jeruzalemski patrijarh prvi prima oganj na svoju svijeću i predaje ga ostalima. Vatra pri dodiru navodno ne uzrokuje opekline, niti se osjeća vruće.

Najveće od svih kršćanskih čudesa za pravoslavne je “Čudo sa svetim ognjem”. Svake godine se odvija u isto vrijeme, na isti način i na istome mjestu. Za nijedno drugo čudo ne postoji tako dosljedna tradicija tijekom toliko vremena. Svjedočanstva o njemu datiraju još iz 8. stoljeća.

Dogodi se u crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu, najsvetijem mjestu za kršćane na zemlji. To zdanje je obavijeno misterijom i zagonetkama.

Teolozi, povjesničari i arheolozi vjeruju da je ta crkva i Golgota, mjesto Kristova raspeća, ali i onaj “novi grob” Josipa iz Arimateje, blizu same Golgote, gdje je položeno Isusovo tijelo. Kršćani vjeruju da je upravo na tom mjestu Isus uskrsnuo od mrtvih.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!