Švicarski biskup poziva na ređenje žena, ukidanje celibata uoči Sinode

Švicarski biskup pozvao je na ukidanje obveznog svećeničkog celibata i na ređenje žena u intervjuu objavljenom u nedjelju, samo nekoliko dana uoči njegova sudjelovanja na Sinodi o sinodalnosti u Rimu sljedeći tjedan.

“Vrijeme je da se ukine obvezni celibat”, rekao je biskup Felix Gmür iz Basela za švicarske novine NZZ am Sonntag 24. rujna, a prenosi CNA.

Ukidanje celibata i ređenje žena

Biskup je pojasnio: „Celibat znači da sam dostupan Bogu. Ali vjerujem da ovaj znak danas društvo više ne razumije. Mnogi misle: što je s ovom osobom, ima li on problema? Kada se znak više ne razumije, mora se preispitati.”

“Uopće nemam problema zamisliti oženjene svećenike”, dodao je 55-godišnji biskup.

Gmür nije stao na ispitivanju celibata; također je zašao u još jedno sporno pitanje: ređenje žena. “Neshvatljiva mi je podređenost žena u Katoličkoj Crkvi. Tu su potrebne promjene”, izjavio je.

“Ja sam za ređenje žena; to će također biti tema na Sinodi koja će se uskoro održati u Rimu”, rekao je Gmür.

Dok se o celibatu raspravljalo i predmet je nagađanja, papa Franjo je opetovano i nedvosmisleno rekao da je pitanje žena svećenica jasno odlučeno, dok je također razjasnio bitnu ulogu žena u Katoličkoj Crkvi.

U intervjuu objavljenom u nedjelju, Gmür je također govorio o potrebi za pravednijom raspodjelom moći unutar Crkve.

“Moramo bolje raspodijeliti moć”, rekao je, dodavši da Švicarska biskupska konferencija osniva crkveni kazneni i stegovni sud. Taj bi sud djelovao neovisno o biskupima i imao bi vanjske stručnjake.

“Lobirat ću u Rimu da se Crkva decentralizira”, dodao je Gmür.

Provokativne izjave švicarskog prelata dolaze u kontekstu tekućeg skandala sa zlostavljanjem svećenika koji je potresao Katoličku crkvu u zemlji.

PROČITAJTE: Švicarska: U Katoličkoj Crkvi identificirana 1002 slučaja seksualnog zlostavljanja

Prijavljeno je više od 1000 slučajeva seksualnog zlostavljanja, a Švicarska biskupska konferencija, pod Gmürovim vodstvom od 1. siječnja 2019., suočena je s kritikama zbog postupanja s tim slučajevima.

Prema službenim podacima Rimokatolička crkva u Švicarskoj imala je 2020. oko 3,1 milijun vjernika, što odgovara udjelu stanovništva od 33,8%. Brojka za 2010. godinu bila je 38,6% stanovništva.

NAJNOVIJE!