100 tisuća Francuza hodalo protiv antisemitizma: Pridružili su im se i brojni kršćani

Francuska je jedna od europskih zemalja u kojoj je antisemitizam najviše porastao posljednjih godina, a napetosti su još više porasle od početka rata između Izraela i Gaze.

Upravo su se u tom kontekstu gotovo sve glavne političke stranke pridružile građanima i civilnim skupinama na prosvjedima u Parizu u nedjelju 12. studenoga kako bi osudile sve nove oblike mržnje prema Židovima.

Marš su organizirali predsjednici Senata i Nacionalne skupštine u borbi protiv onoga što je bivši premijer Edouard Philippe opisao kao “starog demona Francuske”.

Više od 105.000 ljudi mirno je prošetalo Parizom , a ostalih 77.000 pridružilo se marširalo u drugim gradovima kao što su Lyon, Grenoble, Lille ili Marseille, rekla je policija.

VIDI OVO: Zašto svijet mrzi Židove?

Među onima u Parizu bio je Erwan Cloarec, predsjednik Nacionalnog vijeća evanđeoskih kršćana (CNEF).

Evanđeosko tijelo koje on vodi žali se na “ponovno raspirivanje napetosti u zajednici i porast antisemitizma” koji su doveli do “preko tisuću zabilježenih antisemitskih djela u Francuskoj posljednjih tjedana”, stoji u priopćenju CNEF-a od 9. studenog.

“U trenutku kada nas aktualni događaji podsjećaju na najmračnije trenutke u našoj povijesti, CNEF ponovno poziva svoje članove da reagiraju molitvom za mir, kako na Bliskom istoku tako i u našoj zemlji, te poduzimanjem konkretnih akcija protiv antisemitizma”, stoji u priopćenju.

Također prošlog tjedna, Europska evanđeoska alijansa (čiji je CNEF nacionalni član Francuske) izdala je dokument koji se bavi povijesnim korijenima antisemitizma, nudeći konkretna biblijska stajališta i točke djelovanja.

NAJNOVIJE!