12 ‘ubojstava iz časti’ zabilježeno u Njemačkoj u posljednje dvije godine

Većina "ubojstava iz časti" se dogodila u islamskim sredinama od strane članova vlastite obitelji. “To je najgnusniji izraz rodno uvjetovanog nasilja”, kaže ministrica pravosuđa.

Nedavna studija organizacije za prava žena Terre des Femmes pokazuje da je najmanje 26 ljudi u Njemačkoj bilo žrtvama pokušaja ili dovršenih takozvanih ” ubojstava iz časti ” između 2022. i 2023. godine.

Prema istraživanju, u posljednje dvije godine bilo je dvanaest žrtava nasilja u ime časti, od čega deset žena. Bilo je i 14 žrtava pokušaja ubojstva, uključujući devet žena, izvijestio je njemački list Welt am Sonntag.

Terre des Femmes također je tijekom 2021. dokumentirala 19 slučajeva pokušaja i dovršenih ‘ubojstava iz časti’, tako da je u protekle tri godine bilo ukupno 45 žrtava, od kojih su 22 izgubile život.

U većini slučajeva ubojstva su se dogodila u sredinama u kojima dominira islam, a počinitelji su često članovi obitelji žrtava, piše Evangelical Focus.

Ubojice ubijaju i muškarce koje smatraju “novim izvanbračnim partnerima ili očevima izvanbračne djece”, kako bi “vratili povrijeđenu obiteljsku čast”.

Stalno nasilje

Kako bi prikupila sve moguće slučajeve, organizacija za prava žena procjenjuje novinska izvješća o kaznama ili postupcima koji su u tijeku.

Provodi se s rokom od dvije godine, jer sudski proces često počinje tek godinu dana nakon zločina pa tek tada postaje javan.

Međutim, “smrtonosni prijestupi koji dođu u javnost predstavljaju samo mali dio ovog nasilja. U većini slučajeva postoje i dokazi o prethodnom nasilju koje traje godinama, a mnogo se češće događa u tajnosti”, upozorila je Myria Böhmecke iz Terre des Femmes.

“U mnogim slučajevima znalo se za nasilnu situaciju, ali je opasnost bila podcijenjena. Oni koji su pogođeni trebaju priliku da budu prihvaćeni u neku vrstu programa zaštite svjedoka u slučaju neposredne opasnosti”, dodala je.

“Najgnusniji izraz rodno uvjetovanog nasilja”

Za saveznog ministra pravosuđa Marca Buschmanna, takozvana ‘ubojstva iz časti’ su “najodvratniji izraz rodno utemeljenog nasilja. Temelje se na pogrešnom shvaćanju časti, obično povezanom s reakcionarnim shvaćanjem muškarčevog potraživanja vlasništva nad svojom ženom ili kćeri”.

Buschmannova kolegica iz kabineta Lisa Paus, koja je odgovorna za obiteljsku i žensku politiku, istaknula je da su “velika većina takozvanih ‘ubojstava iz časti’ povezana sa ženama. Moramo se dosljedno boriti i procesuirati ova strašna djela”, zaključila je.

NAJNOVIJE!