80% Amerikanaca smatra da religija gubi svoj utjecaj u društvu

Novo izvješće pokazalo je da 80 posto, odnosno osam od deset odraslih Amerikanaca smatra da uloga religije postaje manje značajna u američkom društvu.

Istraživački centar Pew ispitao je 12.693 ispitanika o ulozi religije u javnoj sferi. Pokazalo se da većina Amerikanaca vjeruje da se njegov utjecaj na javni život smanjuje, a 49 posto njih to smatra negativnim.

Osam posto misli da se vjerski utjecaj povećava i bili su sretni zbog toga. Istraživački centar Pew sugerira da mnogi Amerikanci osjećaju sukob između svojih vjerskih uvjerenja i glavne kulture, a 41 posto ih je reklo da izbjegavaju vjerske rasprave s onima koji imaju različita stajališta.

Istraživanje također sugerira da će republikanci vjerojatnije cijeniti vjerske kvalitete kod predsjednika nego demokrati.

Kada se razmatra ispravna uloga vjere u društvu, podaci su otkrili da 21 posto republikanaca smatra da kršćanstvo treba proglasiti službenom religijom SAD-a, u usporedbi sa samo sedam posto demokrata.

Također je utvrđeno da 42 posto republikanaca (i republikanski naklonjenih nezavisnih pojedinaca) misli da bi Biblija trebala imati veći utjecaj na zakon nego na volju naroda kada su to dvoje u sukobu.

Prema anketi, otprilike polovica odraslih Amerikanaca smatra važnim imati predsjednika koji ima snažna vjerska uvjerenja, čak i ako se ona razlikuju od njihovih.

94 posto reklo je da je važno imati predsjednika koji živi i moralno i etički, a 64 posto smatra da je važno da se predsjednik zalaže za vjerska uvjerenja.

Međutim, samo 13 posto smatra predsjednika Joea Bidena vrlo religioznim, a samo četiri posto bivšeg predsjednika Donalda Trumpa smatra vrlo religioznim.

Amerikanci će izaći na birališta u studenom kako bi izabrali sljedećeg američkog predsjednika.

NAJNOVIJE!