Američka potpredsjednica Kamala Harris: Legalizacija abortusa je “korak naprijed”

Američka potpredsjednica Kamala Harris je u petak u Iowi nastavila promicati snažno pro-abortivno stajalište Bidenove administracije, opisujući legalizaciju abortusa na zahtjev kao “korak naprijed”.

Prema pisanju Messengera, vođa demokrata je dala ovu izjavu tijekom rasprave o “reproduktivnim pravima” u Des Moinesu prije velikog prikupljanja sredstava za republikance.

Unatoč tome što je takvo stajalište u suprotnosti s Ustavom SAD-a i presudom Vrhovnog suda, Harris tvrdi da je pravo na abortus na zahtjev “osnovno pravo”.

“Mi smo nacija koja je uvijek mjerila svoj napredak i rast na mnogo načina, uključujući i širenje prava, a ne njihovo ograničavanje”, izjavila je potpredsjednica.

Harris je kritizirala Iowu i druge republikanske države zbog uvođenja zakona koji štite nerođene bebe, kao odgovor na presudu Dobbs protiv Jacksona.

Nedavno je zakonodavstvo Iowe donijelo zakon o otkucajima srca, kojim se štiti nerođene bebe od pobačaja nakon što se otkriju otkucaji srca, što se obično događa oko šestog tjedna trudnoće, no taj je zakon nedavno blokiran sudskom odlukom.

Ignorirajući činjenicu o postojanju nerođenih beba i ciljeve pokreta za zaštitu života, Harris tvrdi da se zagovornici pro-life pokreta “igraju političke igre s tuđim životima”, prema izvješću.

“Duboko vjerujem da smo svjedoci nacionalnog programa koji predstavlja napad na temeljne slobode i prava koja smo tako teško izborili”, dodala je.

Američka potpredsjednica je optužila pro-life pokret za licemjerje

Harris je također optužila zagovornike pro-life pokreta za licemjerje, ukazujući na nedostatak ginekologa u većini okruga u Iowi.

“Zagovornici zabrane pobačaja donose ove odluke, ali ne uzimaju u obzir da u dvije trećine okruga nema niti jednog ginekologa”, istaknula je.

Ipak, pro-life zakoni nisu odgovorni za taj nedostatak. Nedostatak liječnika u SAD-u postoji već godinama, dugo prije nego što su doneseni zakoni o zabrani abortusa na zahtjev. Neki studenti medicine tvrde da je pravi problem u pro-abortivnoj politici koja se gura u medicinsku profesiju.

Abortus je postao ključno pitanje u Harrisinom mandatu kao potpredsjednice. Redovito govori o tome u svojim govorima diljem zemlje i poziva aktiviste za pobačaj da sudjeluju u događajima u Bijeloj kući kako bi promovirali svoj rad koji podriva prava nerođenih.

Ankete pokazuju da američki narod ne podržava financiranje izbornih pobačaja poreznim dolarima, kao ni pobačaje do samog rođenja. Postoji snažna javna potpora zakonima koji ograničavaju pobačaje, posebno nakon prvog tromjesečja trudnoće.

NAJNOVIJE!