Argentina je proglasila 31. listopada kao ‘Nacionalni dan evanđeoskih i protestantskih crkava’

Tijekom redovne sjednice koju je vodila potpredsjednica Victoria Villarruel u Nacionalnom kongresu, 67 nazočnih senatora jednoglasno je podržalo inicijativu da se 31. listopada proglasi kao Nacionalni dan evanđeoskih i protestantskih crkava.

Projekt, koji je već bio primljen u saborsku obradu pod spisom 32/23, rezultat je konsenzusa nekoliko prijedloga četiriju zastupnika, predstavnika različitih političkih snaga i vjera.

Povijesna važnost 31. listopada

Nekoliko dana ranije predsjednik ACIERA-e (Alianza Cristiana de Iglesias Evangélicas de la República Argentina), Christian Hooft, objasnio je senatorima razloge za ovu inicijativu.

Hooft je naglasio “povijesnu važnost 31. listopada 1517. godine kada je njemački redovnik Martin Luther pribio 95 teza na vrata crkve u Wittenbergu, označivši početak protestantske reformacije, koja je imala dubok utjecaj na zapadni svijet, transformirajući praksu i razumijevanje religije”.

“Ideje Luthera i drugih reformatora, poput Johna Calvina i Ulricha Zwinglija, brzo su se proširile Europom, uzrokujući intenzivne vjerske sukobe, ali također naglašavajući slobodu savjesti i osobno tumačenje Biblije”, dodao je.

Za Hoofta “proglasiti 31. listopada ‘Nacionalnim danom evanđeoskih i protestantskih crkava’ znači prepoznati važnost ove vjerske tradicije u argentinskoj povijesti i društvu. To je gesta poštovanja i podrške međureligijskom dijalogu, njegovanju različitosti i pluraliteta u narodu”.

Nadalje, dodao je, to je “prilika za razmišljanje o izazovima i prilikama s kojima se takve crkve danas suočavaju, kao i za prepoznavanje važnosti njihova rada u promicanju vrijednosti kao što su jednakost i sloboda mišljenja u društvu”.

Hooft je objasnio da danas evanđeoska kršćanska vjera ima oko 700 milijuna sljedbenika diljem svijeta. U Argentini, “prema podacima iz 2019., 15,3% stanovništva identificira se kao evanđeoski kršćani s više od 25.000 crkava diljem zemlje”.

Ove vjerske zajednice “igraju ključnu ulogu u duhovnom i društvenom životu nacije, promičući vrijednosti kao što su solidarnost, ljubav prema drugima, pravda, život, sloboda i mir”, rekao je predsjednik ACIERA-e.

NAJNOVIJE!