Ateistica i velika kritičarka islama postala je vjernica: “Kršćanstvo ima sve!”

Ayaan Hirsi Ali, dugogodišnja kritičarka islama i godinama otvorena ateistica, dobitnica brojnih nagrada za svoj globalni aktivizam, rekla je ovaj tjedan da je “sada kršćanka”.

Hirsi Ali je dugo je bila istaknuta kritičarka islama. Kao djevojčica koja je odrastala u Somaliji, pretrpjela je sakaćenje ženskih genitalija, a 2002. godine odrekla se muslimanske vjere i deklarirala se kao ateist.

U godinama nakon toga bila je glasna kritičarka onoga što vidi kao ekstremističko nasilje i netoleranciju mnogih muslimana. U eseju objavljenom u ponedjeljak na britanskoj web stranici UnHerd rekla je da, iako se više od dva desetljeća identificirala kao ateist, sada sebe smatra pripadnicom kršćanske religije.

Ateizam nije uspio odgovoriti na ključno pitanje

Napisala je da se okrenula kršćanstvu “jer sam na kraju smatrala da je život bez ikakve duhovne utjehe nepodnošljiv – štoviše samodestruktivan.”

“Ateizam nije uspio odgovoriti na jednostavno pitanje: Što je smisao i svrha života?” rekla je, tvrdeći da je “praznina koju je ostavilo povlačenje iz crkve” u modernom svijetu “samo ispunjena zbrkom iracionalnih kvazireligijskih dogmi”.

Hirsi Ali je u eseju rekla da “nema potrebe tražiti neku novovjekovnu izmišljotinu” za rješavanje ovih sadašnjih kriza, jer “kršćanstvo ima sve.”

Kršćanstvo je odgovor na globalne prijetnje

Još jedan razlog zbog kojeg je napravila tu promjenu, rekla je, je “globalan”: spisateljica je u eseju rekla da je “zapadna civilizacija pod prijetnjom” s više frontova, uključujući Rusiju i Kinu, “globalni islamizam” i “probuđenu ideologiju”.

“Nastojimo obraniti ove prijetnje modernim, sekularnim alatima: vojnim, ekonomskim, diplomatskim i tehnološkim naporima da porazimo, potkupimo, uvjerimo, umirimo ili nadgledamo”, napisala je. “Pa ipak, sa svakom rundom sukoba, gubimo tlo pod nogama.”

Hirsi Ali dodaje da je jedini način da se uspješno “odbijemo” od ovih prijetnji da odgovorimo na pitanje “Što je to što nas ujedinjuje?”

“Jedini vjerodostojan odgovor, vjerujem, leži u našoj želji da podržimo naslijeđe judeo-kršćanske tradicije, to nasljeđe uključuje “razrađeni skup ideja i institucija osmišljenih da zaštite ljudski život, slobodu i dostojanstvo”, prenosi CNA.

Spisateljica je rekla da sebe smatra “otpalom ateistkinjom”, napisavši: “Još uvijek moram puno učiti o kršćanstvu”.

“Svake nedjelje otkrivam nešto više u crkvi”, napisala je, tvrdeći da je pronašla “bolji način da se nosi s izazovima postojanja nego što su islam ili nevjera mogli ponuditi”.

NAJNOVIJE!