Broj potpomognutih samoubojstava u Kaliforniji skočio za 63% u odnosu na 2021. godinu

Izvješće o slučajevima medicinski potpomognutih samoubojstava u Kaliforniji za 2022. godinu otkriva da se broj smrtnih ishoda takvih slučajeva povećao za više od 63%.

Istodobno, broj izdanih recepata za smrtonosne supstance porastao je za 47% u usporedbi s prethodnom 2021. godinom.

Slično kao i ranije, izvješće ukazuje na dobrovoljnu narav smrtnih slučajeva, tj. da su osobe same odlučile okončati svoj život, no ne bavi se detaljno psihološkim aspektom.

Tijekom 2022. godine, evidentirano je ukupno 853 slučaja medicinski potpomognutih samoubojstava te je propisano 1270 “koktela” smrtonosnih supstanci.

To predstavlja značajan porast u odnosu na prethodnu godinu 2021., kada su zabilježena 522 slučaja samoubojstava i 863 izdana recepta.

U izvješću se navodi da su 173 osobe koje su dobile odobrenje za medicinski potpomognuto samoubojstvo preminulo zbog osnovne bolesti ili drugih uzroka, dok je 294 osobe konzumiralo smrtonosni koktel, ali nije moguće potvrditi je li doista došlo do ingestije.

Smrtonosni koktel

U slučajevima gdje nije moguće potvrditi unos smrtonosnih tvari, to znači da su osobe primile koktel, no Kalifornijski Odjel za javno zdravstvo nije u mogućnosti potvrditi je li se samoubojstvo i dogodilo.

Pitanje koje se postavlja jest koliko je od tih 294 osoba, kod kojih nije moguće utvrditi unos tvari, zaista umrlo kao rezultat potpomognutog samoubojstva.

Nedovoljno prijavljivanje slučajeva potpomognutih samoubojstava i potencijalne zloupotrebe zakona upućuju na probleme u prikupljanju podataka. Informacije o ovim slučajevima dolaze od liječnika koji su odobrili i propisali smrtonosne tvari za pacijente.

Budući da se temelji na ovakvom sustavu prikupljanja, teško je saznati kada liječnici ne prijave slučajeve ili potencijalno zloupotrebljavaju zakon.

Statistički podaci prikazani u izvješću ukazuju da su 89% osoba koje su prijavile smrt putem medicinski asistiranih samoubojstava bijelci, dok su 6,3% bili Azijati, 2,8% Latinoamerikanci, 0,5% crnci i 0,5% Indijanci.

Jedan od razloga povećanja broja potpomognutih samoubojstava od 63% u 2022. je to što su kalifornijski zakonodavci 2021. proširili zakon o potpomognutom samoubojstvu.

NAJNOVIJE!