Sunčići zaustavili progresiju multiple skleroze
Foto: Telegraf.rs

Sunčici Stošić su liječnici zaustavili progresiju multiple skleroze, a pobjeda nad bolešću je došla nakon 23 godine borbe.

Sunčica Stošić iz Vranja u Srbiji, kojoj je 2012. godine dijagnosticirana multipla skleroza , primila je divnu vijest. Prema riječima njezine obitelji, multipla i njezina progresija su zaustavljeni, a Sunčica sada ima novi rođendan.

– Sunčica je matične stanice dobila tehnikom HSCT, odnosno procesom nekoliko kemoterapija, vađenjem njezinih zdravih matičnih stanica i njihovim vraćanjem u tijelo. Nakon terapije, analize su pokazale da je MS zaustavljen, kao i progresija bolesti, što za nas, najblaže rečeno, znači nekakvo ozdravljenje nakon 23 bolne godine borbe – rekla je njezina kći za Telegraf.rs.

Nakon ovog tretmana slijede brojne kontrole, te fizioterapije, hiperbarične komore i mnoge druge terapije za nastavak oporavka. Ipak, najvažnije je, kaže njezina kćer, da se Sunčica doista osjeća odlično, a analize nakon tretmana pokazale su da nema novih lezija, nema autoimunih bolesti te da je progresija MS-a zaustavljena.

Nikome se do sada multipla skleroza nije vratila

– Ono što ohrabruje jeste činjenica da je u stalnom kontaktu sa drugim bivšim pacijentima te klinike iz Srbije i inozemstva koji su se liječili mnogo prije nje i nikome se do sada multipla skleroza nije vratila. Veliku zahvalnost možemo izraziti poliklinici ASHCT kao i svim specijalistima koji su o njoj brinuli, kao i ljubaznom osoblju, a veliku zahvalnost dugujemo i svim ljudima koji su doprinijeli da ona tamo ode. Vjerujemo u znanost i liječnike jer zahvaljujući njima Sunčica se može vratiti normalnom životu. I zahvaljujući dobrim ljudima dobila je tu priliku – rekla nam je.

Kako objašnjava, Sunčica bi se kući trebala vratiti 3. kolovoza. Cijela obitelj je presretna i s nestrpljenjem je čekaju.

– Presretni smo, slavimo kod kuće kao obitelj i jedva čekamo da se Sunčica vrati trećeg kolovoza da zajedno slavimo – kaže njezina kći.

Sunčica je prve tegobe osjetila s 22 godine u vidu otežanog ustajanja zbog dojma slabosti u nogama, koje su trajale jedan dan i spontano se povukle. Sljedeće tegobe primijetila je 2006. godine u vidu nestabilnosti pri hodu, koja je trajala dva tjedna i spontano se povukla, a 2009. godine bila je hospitalizirana zbog bolova u dubini desnog oka, smanjene oštrine vida i glavobolje.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare