Danska studija otkriva da transrodne osobe imaju 7,7 puta višu stopu pokušaja samoubojstva od opće populacije

Dansko istraživanje pokazalo je da transrodne osobe, odnosno one koje pate od rodne disforije imaju 3,5 višu stopu samoubojstava i 7,7 puta više pokušaja samoubojstva od opće populacije.

Kohortna studija objavljena je u Journal of the American Medical Association i ispitala je 6.657.456 pojedinaca rođenih u Danskoj starijih od 14 godina koji su živjeli u toj zemlji između 1980. i 2021. godine.

Od tih osoba, 3759 (0,06%) kategorizirano je kao “transrodno” na temelju “nacionalnih bolničkih evidencija i administrativnih evidencija o zakonskoj promjeni spola”.

Autori studije otkrili su da su “transrodne osobe … imale znatno više stope pokušaja samoubojstva, smrtnosti od samoubojstva, smrtnosti nepovezane sa samoubojstvom i smrtnosti iz svih razloga u usporedbi s netransrodnom populacijom.”

Viša stopa pokušaja samoubojstva zbog mentalnih problema

Osim što imaju višu stopu samoubojstava (3,5 puta višu) i višu stopu pokušaja samoubojstva (7,7 puta višu), osobe zbunjene spolom imale su i oko dva puta višu stopu smrtnosti (od svih uzroka) u usporedbi s prosječnom danskom populacijom.

Autori studije, kada su raspravljali o razlozima visoke stope samoubojstava među rodno zbunjenim pojedincima, iznijeli su mišljenje da „[t]transrodne osobe mogu biti izložene sustavnoj negativnosti u vezi s njihovim transidentitetom u obliku zlostavljanja, diskriminacije, isključivanja i predrasuda, što zauzvrat može rezultirati otuđenjem i internaliziranom stigmom, problemima mentalnog zdravlja i, u konačnici, suicidalnim ponašanjem.”

Kao moguće rješenje, autori predlažu „izravne mjere, poput ohrabrivanja da traže pomoć u situacijama osobne nevolje, a predložene su i opće mjere za smanjenje strukturalne diskriminacije, poput provedbe obuke i smjernica najbolje prakse među zdravstvenim radnicima i širu upotrebu rodno neutralnih javnih kupaonica i svlačionica.”

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!