Dijete je otišlo plivati, a nakon nekoliko dana je preminulo od teške infekcije

Dijete je otišlo plivati u plitku vodu, a roditelji nisu bili svjesni da će nakon nekoliko dana umrijeti zbog teške infekcije.

Dijete u Nebraski umrlo je ovaj tjedan nakon sumnje na rijetku infekciju od amebe koja jede mozak, što je prva prijavljena smrt od tog specifičnog organizma u povijesti države, prema državnim i lokalnim zdravstvenim vlastima.

Vjeruje se da je dijete — koje nije javno identificirano, kako bi se zaštitila privatnost obitelji — dobilo infekciju zvanu primarni amebni meningoencefalitis (PAM), uzrokovanu jednostaničnim organizmom Naegleria fowleri, pronađenim u izvorima tople slatke vode kao što su rijeke, jezera i potoci.

Zdravstvene vlasti kažu da se dijete moglo zaraziti nakon plivanja 8. kolovoza u plitkoj vodi u rijeci Elkhorn u okrugu Douglas. Savezni zdravstveni dužnosnici rade na potvrđivanju slučaja, rekao je Odjel za zdravstvo okruga Douglas.

Ameba može ući u tijelo kroz nos

“Možemo samo zamisliti razaranje koje osjeća ova obitelj i naša je najdublja sućut s njima”, izjavila je ravnateljica zdravstva okruga Douglas Lindsay Huse u izjavi u srijedu.

“Možemo odati počast uspomeni na ovo dijete tako da se informiramo o riziku i zatim poduzmemo korake za sprječavanje infekcije.”

Huse je rekao novinarima u četvrtak da je dijete bilo uključeno u “uobičajenu aktivnost plivanja”. Zdravstveni stručnjaci kažu da ameba može ući u tijelo kroz nos kada je u vodi.

Dijete je hospitalizirano pet dana nakon plivanja, priopćio je zdravstveni odjel. “Samo želimo da ljudi budu svjesni da tu postoji rizik”, rekao je Huse.

Ameba koja jede mozak najčešće se nalazi u slatkovodnim izvorima u južnim državama. Nema ga u slanoj vodi, poput oceana, rekle su savezne zdravstvene vlasti.

Pomolimo se Gospodinu da utješi djetetove shrvane roditelje!

NAJNOVIJE!