Dio Sunca se odlomio, nastao veliki vrtlog: Znanstvenici gledaju video, ali nemaju objašnjenje

Znanstvenici su prije promatrali solarnu plazmu kako se odvaja od polova, ali nikad nisu vidjeli polarni vrtlog na Suncu.

Dio solarne plazme napustio je površinu i počeo kružiti oko vrha Sunca kao da je ogroman polarni vrtlog.

Nije sasvim jasno zašto se to dogodilo.

– Ne želimo nikoga alarmirati, ali Sunce je slomljeno – napisao je portal Indy100.com.

Promatranje je omogućio moćni svemirski teleskop James Webb i ne čudi što je izazvalo interes znanstvenika diljem svijeta. Snimka događaja objavljena je zahvaljujući Solar Dynamic Observatory američke agencije NASA.

Dr. Tamitha Skov, fizičarka za svemirsko vrijeme koja redovito dijeli novosti na društvenim mrežama, bila je vrlo uzbuđena zbog najnovijeg razvoja događaja.

Napisala je da se veliki filament solarne plazme odvojio od površine i trenutno kruži oko sjevernog pola zvijezde u vrtlogu. Na Suncu se polarni vrtlog odnosi na nabijene čestice i magnetske sile umjesto na ledene vjetrove i oblake kao na Zemlji.

– Kakav polarni vrtlog! Materijal iz sjevernog izbočenja upravo se odvojio od glavnog filamenta i sada kruži u ogromnom polarnom vrtlogu oko sjevernog pola naše zvijezde. Implikacije za razumijevanje atmosferske dinamike Sunca iznad 55 stupnjeva ovdje se ne mogu precijeniti – napisao je Skov na društvenoj mreži X.

Izbočine izgledaju poput plinskih plamenova u Sunčevoj atmosferi. Sastoje se od vodika i helija i pojavljuju se kao tamni oblici (najčešće niti) na svjetlijoj površini zvijezde.

Što je uzrok ovog fenomena?

Iako postoji određena zabuna oko uzroka fenomena, on bi mogao biti povezan s preokretom sunčevog magnetskog polja, ali i s činjenicom da se nešto očekivano događa kada sunce dosegne geografsku širinu od 55 stupnjeva u svakom 11-godišnjem solarnom ciklusu.

– Jednom u svakom solarnom ciklusu, vrtlog se formira na 55 stupnjeva geografske širine i počinje marširati prema solarnim polovima. To je vrlo neobično. Postoji veliko pitanje “zašto” u vezi s tim. Zašto se samo jednom pomakne prema polu, a zatim nestane i magično se vrati tri ili četiri godine kasnije u točno isto područje – rekao je za Space solarni fizičar Scott McIntosh, koji je zamjenik ravnatelja Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere u Boulderu.

Polarni vrtlog na suncu
Snimka zaslona: Twitter

Znanstvenici nikada nisu vidjeli polarni vrtlog na suncu

Znanstvenici su prije promatrali solarnu plazmu kako se odvaja od polova, ali nikad nisu vidjeli polarni vrtlog na Suncu. Promatrali su razne solarne fenomene i kako se fragmenti odvajaju od površine zvijezde. Solarne baklje i koronalne eksplozije (koronalno izbacivanje mase ili CME) oslobađaju energiju i čestice sa Sunca, dok izbočine i niti tvore plazma strukture koje mogu postati nestabilne i otpuštati fragmente u svemir.

Proučavanjem ovih događaja znanstvenici se nadaju da će dobiti uvid u to kako Sunce funkcionira.

Ranije ove godine na Suncu su se pojavile dvije ogromne rupe desetke puta veće od Zemlje, koje su uzrokovale oslobađanje solarnih vjetrova.

Prvi je primijećen 23. ožujka i bio je 30 puta veći od Zemlje. Emitirao je solarne vjetrove koji su pokrenuli zadivljujuće polarne svjetlosti sve do Arizone. Obje rupe snimio je NASA-in Solar Dynamics Observatory koji proučava Sunce.

Iako se slika na prvu može učiniti alarmantnom, to ne znači da smo u opasnosti. Koronalne rupe uobičajena su značajka Sunca, iako se pojavljuju na različitim mjestima – osobito u blizini polova – i s većom učestalošću u različitim vremenima ciklusa solarne aktivnosti. To su hladnija i manje gusta područja i općenito su češća kada je Sunce na manje aktivnoj točki u svom ciklusu.

Rupe su obično bezopasne, iako satelitske komunikacije i radijski prijenosi s velikih visina ponekad mogu biti privremeno poremećeni. Drugi se nalazi na solarnom ekvatoru.

NAJNOVIJE!