Dječak je 3 mjeseca kašljao, a zaprepašteni liječnik je podijelio fotografije pluća

Dječak je tri mjeseca jako kašljao. Nakon što se nije smirivao dulje vrijeme, roditelji su ga odveli kod liječnika koji ga je uputio specijalistu

Liječnici u Paragvaju bili su zbunjeni kašljem petogodišnjeg dječaka koji je trajao tri mjeseca. Konačno su otkrili razlog, što je izazvalo njihovo zaprepaštenje, izvještava The Sun.

Od prosinca 2022. godine dječak je patio od jakog kašlja. Nakon što se nije smirivao dulje vrijeme, roditelji su ga odveli kod liječnika koji ga je uputio specijalistu. Tijekom opsežnih provjera, liječnici su otkrili da se u lijevom plućnom krilu dječaka nalazi metalni predmet.

Rentgenske snimke potvrdile su prisutnost metalne opruge u plućima dječaka. Hitno je prebačen u Nacionalni institut za respiratorne bolesti radi liječenja. Tamo je podvrgnut operativnom zahvatu i metalna opruga je uspješno uklonjena.

Dr. Carlos Morinigo je izjavio da je operacija bila složena zbog duljine vremena koje je strano tijelo provelo zaglavljeno u dječakovim plućima, kao i zbog štete koju je prouzročilo tijekom tog razdoblja.

Liječnik je podijelio fotografiju dječakovih pluća

Iako su liječnici utvrdili da je to “vjerojatno rezultiralo smanjenjem kapaciteta pluća”, dr. Morinigo očekuje da će se stanje vjerojatno poboljšati kako dječak bude rastao. Liječnik je podijelio fotografiju dječakovih pluća uz poruku: “Tri mjeseca kašlja. Nikad prije nije bio odveden liječniku. Jadno malo biće”.

Također je roditeljima poručio da budu posebno oprezni s mlađom djecom i da ne oklijevaju odvesti ih liječniku kada se pojavi neuobičajen i dugotrajan problem.

Kašalj (lat. tussis) je automatski prirodni refleks koji pomaže u izbacivanju sekreta, raznih iritanata, stranih čestica i mikroorganizama iz dišnih putova. Sastoji se od tri faze: udisanja, izdisanja i automatskog otpuštanja zraka (s ili bez sekreta) iz pluća, obično praćeno prepoznatljivim zvukom. Adekvatno liječenje ovisi o uzroku, a važno je također primijeniti mjere za sprječavanje širenja zaraznih bolesti.

Ako dijete normalno jede, pije, diše i nema zvukova zviždanja, kašalj obično nije razlog za zabrinutost. Djeca mlađa od šest godina ne bi trebala uzimati lijekove protiv kašlja i prehlade bez recepta, osim ako ih je preporučio njihov liječnik.

Važno je da svaki kašalj koji traje dulje od tjedan dana ili je praćen drugim poteškoćama odvedete dijete liječniku.

NAJNOVIJE!