Dječak pronašao rijetku zlatnu rimsku narukvicu iz Isusovog vremena

12-godišnji dječak pokupio je u polju narukvicu za koje je njegova majka mislila da je samo remen koji se koristi za pakiranje, no pokazalo se da je stara 2.000 godina i napravljena od čistog zlata.

Rowan Brannan je sa svojom majkom Amandom šetao psa u polju u Sussexu u Engleskoj kada je ugledao predmet iz Isusovog vremena.

“Rowan je oduvijek volio pronalaziti svakakve komadiće. Vrlo je pustolovan i uvijek nešto podiže s mjesta”, rekla je njegova mama. “Zauvijek govorim ‘spusti to – prljavo je.”

Bilo je zaprljano prljavštinom, ali što je Rowan više držao komadić metala, to je više bio uvjeren da bi to moglo biti pravo zlato.

“Meni je to bilo normalno, jer pokupim puno stvari koje vjerojatno ne bih trebao” rekao je dječak.

Rowan je odnio komad kući i istražio kako prepoznati je li pravo zlato.

Zadovoljavao je sve kriterije s popisa za provjeru, ali nisu shvatili koliko je Rowanino otkriće bilo odlično sve dok im kući nije došla frizerka.

Rekla je paru da ide na put, što je podsjetilo Rowana da joj pokaže metal koji je pronašao.

Blago staro 2.000 godina

Fotografirala je komad i pokazala ga vođi grupe detektora metala koji je rekao da izgleda staro i preporučio da kontaktiraju britanskog službenika za pronalaske.

Rowan je opisao kako je uzbuđenje raslo tijekom mjeseci nakon njegova otkrića. Saznao je da je nalaz klasificiran kao ‘blago’ jer je stariji od 300 godina i izrađen je od plemenitog metala.

Obitelj je zamoljena da donese predmet u Horsham do časnika za vezu s nalazima jer artefakt pripada naciji.

“Onda je došlo do procesa traženja blaga”, rekao je uzbuđeni dječak.

Amanda je rekla da je komad prošao kroz Mrtvozornički sud u ‘fascinantnom’ procesu u kojem su saznavali sve više i više o narukvici.

“Vrlo je uzbudljivo kad god čitamo e-poštu i bili smo u tijeku tijekom cijelog procesa.”

Nakon dugog proučavanja, dužnosnici su rekli dječaku iz Bognora da je otkrio “iznimno rijetku” armilla rimsku narukvicu, što je potvrdio Britanski muzej.

Amanda je objasnila: “Naše razumijevanje je da je narukvica armilla dana rimskim vojnicima kao znak poštovanja, hrabrosti i službe.

“Bilo je nevjerojatno fascinantno. Naučili smo toliko stvari i lijepo je još uvijek biti uključen, tako da možemo pratiti njegovu priču.

“To je kao, ‘Vau, zamisli tko je to nosio’. Imali smo dio povijesti u našoj kući.”

NAJNOVIJE!