Djevojčica (13) izliječena od raka nakon što su svi odustali od nje

13-godišnjakinja iz Velike Britanije revolucionarnom metodom je izliječena od najgoreg oblika raka nakon što su svi digli ruke.

Akutna limfocitna leukemija odgovorna je za 80% akutnih leukemija dječje dobi, s najvećom učestalošću u dobi između 3 i 7 godina.

Tu je dijagnozu dobila Alyssa (13) iz Leicestera u Velikoj Britaniji u svibnju prošle godine. Kemoterapija nije davala rezultate, djevojčica je išla i na presađivanje koštane srži. No ni to nije pomoglo. Rak je bio u terminalnoj fazi.

– U ovo doba lani mislila sam da nam je to zadnji Božić. U siječnju sam plakala na njezin rođendan – ispričala je majka Kiona.

Djevojčicu su primili u specijaliziranu dječju bolnicu Great Ormond Street Hospital u okolici Londona gdje su joj dali eksperimentalni lijek kao zadnju nadu. Nakon šest mjeseci rak je nestao, prenosi BBC.

– Da nije ovoga, umrla bih – rekla je djevojčica.

Liječnici su koristili revolucionarnu metodu pomoću koje su mijenjali molekularnu strukturu genetskog koda te projektirali nove vrste T-stanica koje su došle od donora te su ih modificirali kako bi uništavale kancerogene T-stanice u tijelu djevojčice.

Promjenom genskog koda T-stanice koje je curica dobila od donora nisu napadale zdrave stanice, a znanstvenici su uspjeli i napravili tzv. ‘plašt nevidljivosti’ koji je spriječio ubijanje tih stanica lijekom za kemoterapiju. Ako terapija uspije, Alyssin imunološki sustav – uključujući T-stanice – bit će ponovno izgrađen drugom transplantacijom koštane srži.

NAJNOVIJE!