Poplava je skoro usmrtila četvero djece, no ova hrabra djevojčica je učinila nešto nevjerojatno

12-godišnja Tatiana Tułajdan spasila je tijekom poplave četvero djece, uključujući i svog sedmogodišnjeg brata. Djevojčicu je ukrajinski predsjednik odlikovao posebnom medaljom.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky odlikovao je 12-godišnju Tatjanu Tulaidan, učenicu 7. razreda, medaljom “Za spašavanje života”. Tinejdžerica je spasila troje djece s tog područja i njezina sedmogodišnjeg brata od poplave koja je nedavno zahvatila zakarpatsku regiju.

Dvanaestogodišnjakinja je spasila četvero djece

Roditelji tinejdžera radili su na terenu. Jaki pljuskovi i oluje u gradu Stebne na Zakarpatiji uzrokovali su brojne poplave i poplave. 12-godišnja Tatiana također se morala suočiti s dramatičnom situacijom.

Djevojčica je pokazala veliku hrabrost da spasi svoj i živote druge djece. Brzo je isključila struju u kući i uplašenu djecu odvela na tavan. Voda je počela poplavljati kuću, već je bila visoka jedan metar.

Poplavljeno je bilo i cijelo dvorište. Tatiana je uhvatila brata za ruku i otrčala u susjednu kuću u kojoj je živjela njena teta. Tamo je zatekla još troje djece kako plaču. Žurno je sve odvela do gornjeg kata. Tamo su čekali dolazak odraslih.

Dvanaestogodišnjakinja je spasila četvero djece
Snimka zaslona: tsn.ua

Prava heroina

“Tatianin hrabar čin primjer je za nas odrasle i zaslužuje da svi to znaju”, naglasio je Anatoly Poloshkov, šef regionalnih vlasti Transcarpathia. Na društvenim je mrežama također napisao kako je od Državne službe za hitne slučajeve Ukrajine zatražio da nominira Tatianu za nagradu Heroj-spasitelj godine.

“Pogledajte u ove oči – u njima nema straha. Ovo su oči pravog heroja – Tatiane. Mlada djevojka, bez straha od oluje i strašne stihije, spasila je brata i troje djece. Kada su njihovi roditelji radili na poljima i voda je odjednom počela dopirati do kuće, Tatiana nije bila zbunjena2, napisao je Poloskov na Facebooku.

Nagrada predsjednika Ukrajine i posebna medalja

Predsjednik Ukrajine također se sastao s djevojčicom, njenim bratom i roditeljima. Volodymyr Zelensky čak je potpisao i posebnu uredbu prema kojoj je tinejdžer počašćen odlikovanjem.

Prema dokumentu, Tatiana Tułajdan je ovu nagradu dobila za “hrabre i nesebične radnje tijekom poplave”.

Predsjednik je zahvalio 12-godišnjakinji na stavu. “Ovo je prva nagrada koja će ostati vama, vašoj djeci i unucima koji će uvijek biti ponosni na vas. Veliko poštovanje od mene, od cijele zemlje. Hvala vam za ono što ste učinili. Siguran sam da će takvi ljudi učiniti mnogo za Ukrajinu i ukrajinske obitelji”, rekao je Volodymyr Zelensky.

Nagrada predsjednika Ukrajine i posebna medalja

Spasioci zakarpatske regije rekli su da je ponašanje djevojčice uzorno i da zaslužuje poštovanje

“Ne bi svaka odrasla osoba u tako strašnoj situaciji znala što učiniti. Tatiana se pokazala kao pravi spasilac – hrabra je, odlučna i odgovorna”, rekao je Roman Hudak, direktor Odjela državne službe spašavanja Ukrajine u Transcarpathia regiji.

VIDI OVO: Hrabra djevojčica spasila trogodišnju sestru od utapanja u bazenu

Vrijedno je spomenuti da je medalja “Za spašavanje života” ukrajinsko državno odlikovanje dodijeljeno za spašavanje ljudskih života. Medalja se dodjeljuje osobama koje, uz rizik vlastitog života, spašavaju živote drugih ili provode aktivnosti usmjerene na spašavanje života. Odlikovanje je postavio predsjednik Ukrajine 20. svibnja 2008. godine.

NAJNOVIJE!