Djevojčica (2) umrla nakon što je na nju prešao virus s goluba

Djevojčica, čiji identitet nije otkriven, umrla je nakon što je na nju prešao virus s goluba, no liječnici i dalje nisu sigurni kako se to dogodilo.

Smatra se da je riječ o tek petoj ljudskoj žrtvi, kako su je nazvali u Australiji, Newcastletske bolesti, koja je otkriveno još 1926. godine. Riječ je o soju virusa koji inače uzrokuje niz smrtonosnih simptoma kod ptice poput iskrivljenih vratova i drhtanja krila.

Ipak, ovakva reakcija na virus nije uobičajena za ljude koji inače, nakon što se dođu u kontakt s virusom, najčešće dobiju tek konjuktivitis.

Djevojčica je primljena u bolnicu Prince of Wales u Randwicku u Novom Južnom Walesu nakon što je tri tjedna patila od simptoma sličnih prehladi, mučnine i povraćanja. Završila je svoj drugi ciklus kemoterapije samo šest tjedana ranije.

Liječnici su rekli da nije nedavno putovala niti došla u kontakt s kućnim ljubimcima ili bolesnim članovima obitelji. Tijekom sljedeća četiri dana stanje joj se pogoršalo nakon što je pretrpjela niz epileptičnih napadaja, piše Daily Mail.

Dobila je antivirusne lijekove, antibiotike i lijekove protiv napadaja kako bi joj se pomoglo u liječenju otekline mozga, ali stanje joj se nije popravljalo. Umrla je gotovo mjesec dana nakon što je primljena na liječenje i nakon što liječnici nisu uspjeli zaustaviti daljnje odumiranje moždanog tkiva.

Pišući za časopisu Emerging Infectious Diseases, liječnici su tvrdili da je njezinu smrt “najvjerojatnije uzrokovao encefalitis” nakon infekcije virusom APMV-1. Testovi su pokazali da je virus sličan uzorcima koji su ranije uzeti od golubova.

NAJNOVIJE!