Djevojka (27) je podnijela zahtjev za eutanaziju, a onda se umiješao njen otac

Otac vjeruje da mu kći pati od psihičkih problema, koji do danas nisu dijagnosticirani i liječeni.

Djevojka iz Alberte u Kanadi trebala je biti eutanazirana 1. veljače nakon što je dobila odobrenje od dva liječnika, ali je njezin otac zaustavio proces.

Kanađanin je zatražio od suca da zaustavi medicinski potpomognutu smrt njegove 27-godišnje kćeri, tvrdeći da ona nije bila sposobna dati puni pristanak na postupak.

Njegova kćer, poznata samo pod inicijalima MV, iz Alberte, trebala je biti eutanazirana 1. veljače, nakon što je dobila odobrenje od dva liječnika.

Njezin otac, VV, inzistira na tome da njegova kći pati od nedijagnosticirane mentalne bolesti koja je sprječava da u potpunosti pristane na zahvat.

Kanadski zakoni o medicinskoj pomoći na samrti, koji su promijenjeni nakon odluke Vrhovnog suda iz 2015., izvorno su dopuštali, izvještava Guardian, samo onima s neizlječivim bolestima da se kvalificiraju za postupak.

Međutim, 2019. sudac iz Quebeca presudio je da je ograničavanje pristupa postupku neustavno, prisilivši savezne zakonodavce da prošire postojeće zakone.

Odrasle osobe sada mogu dobiti odobrenje za medicinski potpomognutu smrt ako dva liječnika potvrde da imaju nepopravljivo fizičko stanje koje uzrokuje nepodnošljivu patnju. Trenutno su osobe koje pate isključivo od kronične duševne bolesti isključene iz pristupa medicinski potpomognutoj smrti.

Odobrava li Bog eutanaziju?

Članovi obitelji mogu biti isključeni iz procjene

Ako pacijenti ne žele da njihova obitelj bude uključena u odluku, članovi obitelji mogu biti isključeni iz procjene.

Primjer je 83-godišnji muškarac koji je 2020. eutanaziran nakon što njegova supruga nije uspjela uvjeriti sud da prekine postupak.

U pitanju je pravo 27-godišnjakinje koja živi sa svojim roditeljima, koja tvrdi da obitelj nema pravni status osporiti njezino pravo na pristup potpomognutom umiranju. Njezin se odvjetnik pozvao na zaštićeno pravo na liječničku autonomiju u odlukama o smrti.

Odvjetnik Austin Paladeu rekao je sudu da je VV u opasnosti da izgubi svoju kćer, ali je istaknuo da ta činjenica, koliko god bila tužna, ne daje VV za pravo da svoju kćer drži na životu protiv njezinih želja.

U izjavi predanoj sudu, otac je rekao: “Vjerujem da MV pati od psihičkih problema, koji do danas nisu dijagnosticirani i liječeni, i podržavam njezinu želju da pristupi medicinski potpomognutoj smrti. Međutim, vjerujem da je njezino mentalno zdravstveni problemi utječu na njezinu sposobnost donošenja odluka o postupku.”

NAJNOVIJE!