Djevojka je imala 12 godina kada je oteta i prisiljena udati se za svog muslimanskog otmičara, no sada je dobila nadu

Djevojka Zarvia Masih (sa slike gore) je imala samo 12 godina kada je oteta i prisiljena udati se za svog muslimanskog otmičara. No, čini se da se stvari polako mijenjaju.

Nedavna direktiva Visokog suda u Lahoreu za striktno provođenje zakona protiv dječjih brakova pobudila je nadu među pakistanskim kršćanima u neku zaštitu protiv toga da njihove maloljetne djevojčice budu prisiljene prijeći na islam i udati se za svoje otmičare, rekli su izvori.

U značajnoj privremenoj naredbi koju je 28. veljače izdao sudac Anwar Ul Haq Pannun iz vijeća Multan Visokog suda u Lahoreu, sud je naredio vladi da provede zakone protiv dječjih brakova slovom i duhom.

Sud je saslušavao peticiju koju je podnijela muslimanka Ramzana Bibi, tražeći skrbništvo nad nećakinjom koja je postala žrtva dječjeg braka.

Osnovan je odbor na visokoj razini na čelu s glavnim tužiteljem Punjaba Syedom Farhadom Ali Shahom kako bi osigurao učinkovitu provedbu zakona o ograničenju dječjih brakova.

Također je naredio predsjednicima sindikalnih vijeća da odmah ponište sve maloljetničke brakove te nalaže stroge zakonske radnje protiv takvih zajednica.

Pannunova naredba također je naložila pomoćniku direktora lokalne uprave da provodi mjesečne preglede evidencije sindikalnih vijeća na lokalnoj razini tehsila, naglašavajući ključnu ulogu lokalne uprave u složenom izazovu.

“Ova naredba označava ključni trenutak u tekućoj borbi protiv maloljetničkih brakova u Pakistanu, posebno onih koji pripadaju kršćanskim i hinduističkim zajednicama”, rekla je kršćanska odvjetnica Sumera Shafique za Christian Daily International-Morning Star News.

“Ne samo da jača pravni okvir, već također signalizira širi pomak prema opreznijim i proaktivnijim mjerama u zaštiti prava i dobrobiti mladih djevojaka diljem pokrajine.”

Shafique je izborila slobodu za nekoliko kršćanskih djevojaka nasilno preobraćenih na islam i udanih za one koji su ih oteli.

Prema izvješću UN-a objavljenom 2020. godine, Pakistan ima šesti najveći broj djevojaka udanih prije 18. godine u svijetu.

NAJNOVIJE!