Djevojka preminula zbog ružne tradicije: Imala je samo 16 godina, a počinila je ovaj “grijeh”

Nesretna djevojka je navodno preminula zbog ružne tradicije zbog koje se našla u kolibi gdje ju je u snu ugrizla zmija.

Nepalska djevojka u dobi od 16 godina preminula je zbog ilegalne prakse poznate kao chhaupadi, u kojoj se žene s menstruacijom prisiljavaju ostati izvan svojih domova u posebnim kolibama.

Anita Chand iz okruga Baitadi na zapadu zemlje preminula je u srijedu nakon što ju je zmija ugrizla dok je spavala.

Ovo je prvi slučaj smrti povezan s chhaupadijem koji je prijavljen od 2019. godine. Aktivisti izražavaju zabrinutost da se napredak u suzbijanju ove prakse može srušiti, izvještava The Guardian.

Tradicija kaže da su žene tijekom mjesečnice nečiste

Chhaupadi se temelji na dugogodišnjem uvjerenju da su žene i djevojke tijekom menstruacije nečiste i nedodirljive, o čemu govori i Stari zavjet.

One su ograničene u obavljanju mnogih aktivnosti i ponekad se prisiljavaju boraviti u posebnim kolibama dok traje njihova menstruacija. Ova praksa, povezana s hinduizmom, duboko je ukorijenjena na zapadu Nepala.

Chhaupadi je zabranjen 2005. godine i kažnjiv kaznom zatvora do tri mjeseca te novčanom kaznom od 3000 nepalskih rupija. Policija u okrugu Baitadi istražuje Anitinu smrt. Njezina obitelj negira da je imala mjesečnicu u trenutku smrti.

Izgon žena tijekom mjesečnice zakonski nije dozvoljen

“Radimo na prekidu ove prakse, ali ima još puno posla”, izjavio je Bina Bata, potpredsjednik ruralne općine Pancheswar u Baitadiju.

Rada Paudel, osnivačica Global South Coalition for Dignity of Menstruation, istaknula je da vlada Nepala mora poduzeti više od samo dijeljenja besplatnih higijenskih proizvoda u školama, što je usluga uvedena 2019. godine.

“Postoji zakon koji kriminalizira izgon žena tijekom mjesečnice i postoje politike koje to podržavaju, ali vlada ih ne provodi u dovoljnoj mjeri.”

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!