Dok se jedni bogate, drugi gladuju: Najmanje 60 djece umrlo u sirotištu u Sudanu

Dok se na jednoj strani svijeta ljudi bogate, na drugoj djeca gladuju i umiru u neimaštini. Najmanje 60 djece umrlo je u sirotištu u Sudanu.

Najmanje 60 dojenčadi, male djece i starije djece preminulo je u proteklih šest tjedana dok su bili zatočeni u strašnim uvjetima u sirotištu u sudanskoj prijestolnici, dok su vani bili bijesni sukobi.

Većina njih je umrla od nedostatka hrane i groznice. Prema pisanju britanskog The Guardiana, 26 djece je preminulo u samo dva dana tijekom vikenda.

Razmjere dječje patnje proizašle su iz razgovora s više od deset liječnika, volontera, zdravstvenih službenika i radnika u sirotištu Al-Maykoma u Khartoumu. Associated Press također je pregledao desetke dokumenata, slika i videa koji prikazuju sve gore uvjete u ustanovi.

Dječja tijela umotana u bijele plahte

Snimke koje su snimili radnici sirotišta prikazuju tijela umotana u bijele plahte koja čekaju na pokop.

U drugim videozapisima, dvadesetak mališana koji nose samo pelene sjedi na podu sobe, mnogi od njih plaču, dok žena nosi dva metalna vrča vode. Druga žena sjedi na podu leđima okrenuta kameri, njiše se naprijed-natrag i čini se da drži dijete.

Djelatnica sirotišta kasnije je objasnila da su djeca premještena u veliku sobu nakon što je nedavno granatiranje obližnjeg područja prekrilo drugi dio ustanove velikom prašinom.

“Apsolutno katastrofalna situacija”, izjavio je Afkar Omar Moustafa, volonter u sirotištu, u telefonskom intervjuu. “Ovo je nešto što smo očekivali od prvog dana sukoba.”

Među preminulima su i tromjesečne bebe, što potvrđuju smrtni listovi, kao i svjedočenje četvero službenika sirotišta i humanitarnih radnika koji sada pomažu ustanovi.

Vikend je bio posebno smrtonosan

Vikend je bio posebno smrtonosan, s 14 djece umrlih u petak i još 12 u subotu. To je izazvalo uznemirenost i bijes na društvenim mrežama, a lokalna humanitarna organizacija je uspjela u nedjelju dostaviti hranu, lijekove i dječju formulu u sirotište uz pomoć UNICEF-a i Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Radnici sirotišta upozoravaju da bi moglo biti još smrtnih slučajeva među djecom i pozivaju na hitnu evakuaciju iz ratom razorene Khartouma.

NAJNOVIJE!

Gdje je Isus pokopan

Gdje je Isus pokopan?

Poncije Pilat

Tko je bio Poncije Pilat?