"Došli smo do točke s koje povratka nema": New York, London i Šangaj su u velikoj opasnosti
New York; Foto: Pexels

Po prvi put znanstvenici su pružili neoborive dokaze da topla morska voda prodire ispod ledenjaka, što bi moglo uzrokovati porast razine mora do 65 centimetara i imati katastrofalne posljedice za obalne gradove i stanovništvo diljem svijeta, izvještava britanski Telegraph.

Thwaitesov ledenjak, veličine Floride, već desetljećima polako gubi svoju masu. Međutim, sada su međunarodni istraživači otkrili znakove “pojačanog topljenja” uzrokovanog toplijom vodom koja prodire ispod njegove baze.

Satelitske slike visoke rezolucije i hidrološki podaci pokazali su kako voda teče ispod ledenjaka, ispunjavajući i prazneći podzemna jezera.

Dr. Christine Dow, profesorica na Fakultetu za okoliš Univerziteta Waterloo i koautorica studije, istaknula je zabrinjavajuću brzinu promjena na ledenjaku.

“Podcjenjujemo brzinu kojom se ledenjak mijenja, što je razarajuće za obalne zajednice diljem svijeta,” kazala je dr. Dow.

Dr. Rob Larter iz British Antarctic Survey, koji je opsežno proučavao Thwaitesov ledenjak, objasnio je da studija predstavlja “kariku koja nedostaje” u razumijevanju onoga što se događa “ispod mnogo stotina metara leda”.

Voda ulazi ispod leda

Skupina znanstvenika koristila je napredne tehnike za identificiranje džepova visokog tlaka, gdje se površina ledenjaka podigla, što je indikacija da voda ulazi ispod leda.

Ove promjene na ledenjaku Thwaites dolaze u vrijeme kada klimatske promjene uzrokuju porast globalnih temperatura, ubrzavajući otapanje ledenjaka i ledenih ploča širom svijeta. Led koji se topi teče u ocean, podižući razinu mora i ugrožavajući obalne gradove poput Londona, New Yorka i Šangaja.

Ugrožene nacije, poput Kiribata, Venecije, Nizozemske i Maldiva, morat će hitno ulagati u mjere zaštite od porasta razine mora, savjetuju stručnjaci.

Kiribati, otočna država u Tihom oceanu, već je izgubila dva atola pod valovima, a predviđa se da bi do kraja stoljeća mogla postati nenastanjiva, što bi prisililo stotine hiljada ljudi na preseljenje.

“Da, vjerojatno smo došli do točke s koje povratka – nema”, zaključuju autori studije, pozivajući na hitne i odlučne akcije kako bi se spriječile najgore posljedice klimatskih promjena.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare