Finska političarka bi mogla završiti u zatvoru nakon što je podijelila biblijski stih na internetu

Finska političarka koja bi mogla završiti u zatvoru zbog iznošenja svojih biblijskih stajališta o seksualnosti suočit će se sa sudom kasnije ovog mjeseca nakon četverogodišnje pravne borbe.

Dr. Päivi Räsänen, zastupnica finskog parlamenta, trebala bi se vratiti na sud 31. kolovoza kako bi se suočila s tužiteljevom žalbom nakon što je prošle godine oslobođena optužbi za govor mržnje.

Njezina jednostavna objava na društvenim mrežama, uključujući stihove iz Poslanice Rimljanima, dovela ju je do pravnih problema jer je građanin podnio prijavu. Drugi komentari koje je napisala također su bili pod lupom.

Protiv Räsänen je također podnesena kaznena prijava zbog radijskog programa i pamfleta o istospolnim vezama.

Unatoč njezinoj ulozi u parlamentu i prethodnom položaju ministra unutarnjih poslova, na ispitivanju je bila suočena s pitanjima o svojim biblijskim stajalištima.

Optužena je za “poticanje mržnje protiv seksualnih manjina”, kazneno djelo koje nosi kaznu do dvije godine zatvora ili novčanu kaznu. Nakon što je prošle godine oslobođena po svim optužbama, tužitelj se žalio na tu odluku.

Iako Finska štiti slobodu govora i vjeroispovijesti, Räsänen smatra da je postupak protiv nje upozorenje drugima da ne koriste svoja ustavna prava kako bi izrazili svoju vjeru. Unatoč teškoćama, vjeruje da će postići pozitivan ishod.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!