Francuska planira legalizirati eutanaziju: “Takvu pomoć ‘željno iščekuje velika većina naših građana'”

Francuska vlada planira legalizirati eutanaziju, a namjera je dovršiti nacrt zakona o “potpomognutoj smrti” prije kraja ljeta.

Vladin glasnogovornik Olivier Véran potvrdio je u intervjuu za francusku televiziju BFMTV da je predsjednik Emmanuel Macron “naložio vladi da pripremi prijedlog zakona kako bi ojačala palijativnu skrb i radila na uvjetima za legalizaciju aktivne pomoći u umiranju”, piše Evangelical Focus.

Prema Véranovim riječima, takvu pomoć “željno iščekuje velika većina naših građana”.

Sredinom srpnja, po prvi put u svojoj povijesti, Francuska medicinska akademija istupila je u korist prava na potpomognuto samoubojstvo. Mnogi misle da je to možda bio znak koji je vlada čekala da pokrene izradu nacrta zakona.

Dvije mogućnosti

Francuski list Le Monde objavio je da bi prijedlog zakona trebao sadržavati dvije mogućnosti.

Prvi bi bio pravo na potpomognuto samoubojstvo, dok bi drugi uključivao pacijente koji si ubrizgavaju smrtonosni proizvod na recept, tijekom strogo nadziranog postupka.

Ono što ostaje za utvrditi je oblik ovog zakona. To će biti učinjeno u rujnu, kada će zastupnici parlamenta nastaviti raspravu.

Prema anketi Francuskog instituta za javno mnijenje (IFOP) u travnju 2021., 93% Francuza vjeruje da bi liječnici trebali biti ovlašteni prekinuti život neizlječivo bolesnih pacijenata bez patnje ako pacijent to zatraži, ali Francuska liječnička komora ne dijeli ovaj stav.

VIDI OVO: Odobrava li Bog eutanaziju?

Izbjegavanje riječi ‘eutanazija’ u prijedlogu zakona

Vlada želi izbjeći korištenje riječi ‘samoubojstvo’ ili ‘eutanazija’ u nacrtu zakona.

No, to bi moglo biti teško, jer “ako ih zamijenimo, morat ćemo pronaći pravno precizne riječi ili formule o temama koje uključuju kaznenu odgovornost uključenih, jer postoji ustavni zahtjev da zakon bude jasan”, objasnio je zdravstveni pravni stručnjak François Stasse.

Krajem lipnja, ministrica za teritorijalni ustroj i zdravstvene profesije, Agnès Firmin Le Bodo, izjavila je da je “posebno zainteresirana za uspostavljanje ravnoteže između otvaranja ovog novog prava Francuzima i legitimnih zabrinutosti stručnjaka”.

Kao autorica teksta, navodno se odlučila za termin ‘pravo na potpomognuto samoubojstvo’, a ne za ‘eutanaziju’.

Kršćani brane život

Početkom ove godine, Francusko nacionalno vijeće evanđeoskih crkava (CNEF) objavilo je izjavu ministru Firmin-Le Bodo, ističući da “potvrđujući apsolutnu vrijednost svakog ljudskog života, osuđujemo svaki čin koji rezultira smrću, uključujući ‘aktivnu pomoć u umiranju’ na kraju života”.

Naglasili su važnost ublažavanja patnje terminalnih pacijenata i potaknuli ministra zdravstva da “osigura potrebna sredstva za razvoj palijativne skrbi”.

Dvije druge evanđeoske skupine također su odgovorile na ovu raspravu. Dok su se obojica složili oko potrebe promicanja palijativne skrbi, Protestantska federacija Francuske (FPF) pozdravila je “veliku nacionalnu raspravu” o “složenom pitanju”, ali Evangeličko protestantski odbor za ljudsko dostojanstvo (CPDH) osudio je da “predsjednik želi pravo na eutanaziju”.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!