Francuske škole poslale desetke djevojčica kući jer su odbile skinuti svoju muslimansku odjeću

Francuske škole poslale su desetke djevojčica kući jer su odbile skinuti svoje abaje, gornji dio odjeće od ramena do stopala koji nose muslimanke prvog dana školske godine, rekao je u utorak vladin ministar.

Prkoseći zabrani nošenja muslimanske odjeće, gotovo 300 djevojaka pojavilo se u ponedjeljak ujutro noseći abaju, rekao je Gabriel Attal.

Većina je pristala presvući haljinu, ali 67 je odbilo i poslane su kući, rekao je.

Vlada je prošlog mjeseca objavila da zabranjuje abaju u školama, rekavši da krši pravila o sekularizmu u obrazovanju prema kojima su muslimanske marame već zabranjene na temelju toga što one predstavljaju iskazivanje vjerske pripadnosti.

Taj je potez razveselio političku desnicu, ali je ljevica tvrdila da predstavlja uvredu građanskim slobodama, prenosi France 24.

Attal je rekao da su djevojke kojima je odbijen ulazak dobile pismo upućeno njihovim obiteljima u kojem se kaže da “sekularizam nije ograničenje, to je sloboda”.

Kad bi se ponovno pojavile u školi u haljini, došlo bi do “novog dijaloga”, rekao je ministar.

Macron brani ovu mjeru

Kasno u ponedjeljak, predsjednik Emmanuel Macron branio je kontroverznu mjeru, rekavši da u Francuskoj postoji “manjina” koja “otima religiju i dovodi u pitanje republiku i sekularizam”, što dovodi do “najgorih posljedica”.

“Ne možemo se ponašati kao da se teroristički napad, ubojstvo Samuela Patyja, nije dogodilo”, rekao je u intervjuu za YouTube kanal HugoDecrypte.

Udruga koja predstavlja muslimane podnijela je zahtjev Državnom vijeću, najvišem francuskom sudu za pritužbe protiv državnih vlasti, za zabranu zabrane abaje i qamija, njihove ekvivalentne odjeće za muškarce.

Zahtjev Akcije za prava muslimana (ADM) bit će razmatran kasnije u utorak.

Zakon uveden u ožujku 2004. zabranio je “nošenje znakova ili odjeće kojom učenici tobože pokazuju vjersku pripadnost” u školama.

To uključuje velike kršćanske križeve, židovske kipe i islamske marame.

Za razliku od marama za glavu, abaje su zauzimale sivu zonu i do sada nisu bile suočene s potpunom zabranom.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare