Horor u SAD-u: Katolički kler zlostavljao skoro 2.000 djece u Illinoisu

Višegodišnja istraga o zlostavljanju djece od strane članova katoličkog klera u Illinoisu otkrila je da je najmanje 1997 djece diljem države bilo seksualno zlostavljano.

Glavni državni odvjetnik Illinoisa Kwame Raoul objavio je u utorak opsežno izvješće u kojem se detaljno opisuju desetljeća seksualnog zlostavljanja djece od strane članova katoličke biskupije Illinois, koja uključuje Belleville, Chicago, Joliet, Peoriu, Rockford i Springfield, izvještava USA Today.

Izvješće na gotovo 700 stranica sadrži detaljne narativne prikaze seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika.

Mnoge su priče napisane u dogovoru s preživjelima, na temelju njihovih iskustava i ispričane sa stajališta preživjelih.

“Odgojen sam i krizman u Katoličkoj crkvi i poslao sam svoju djecu u katoličke škole. Vjerujem da crkva obavlja važan posao u pružanju podrške ranjivom stanovništvu; međutim, kao i kod svake institucije koja bi trebala biti ugledna, Katolička crkva mora biti smatrati odgovornim kada iznevjeri povjerenje javnosti”, rekao je Raul.

Iako izvješće službeno završava istragu koju je ured glavnog državnog odvjetnika otvorio 2018., ono sadrži 50 stranica preporuka ureda biskupijama za postupanje s budućim optužbama za seksualno zlostavljanje djece.

Katolička Crkva je krila dokaze 

Prije Raulove istrage, katoličke biskupije Illinoisa javno su imenovale samo 103 dokazana seksualna zlostavljanja djece. Za usporedbu, Raulovo izvješće otkriva imena i detaljne informacije o 451 katoličkom svećeniku i redovničkoj braći koji su zlostavljali najmanje 1997 djece u svim biskupijama u Illinoisu.

Prema Raúlu, od 451 svećenika u izvješću, 330 ih je umrlo.

Nadbiskupija Chicaga i biskupije Belleville, Joliet, Peoria, Rockford i Springfield objavile su zajedničko priopćenje u vezi s nalazima.

“Katolička crkva u Illinoisu godinama prednjači u rješavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja djece”, rekao je kardinal Blaze J. Čupić, čikaški nadbiskup i biskup čikaške provincije.

“U ovom trenutku, radeći s Uredom državnog tužitelja Illinoisa, čelnici svih šest nadbiskupija Illinoisa nastojali su razjasniti i ažurirati naš pristup, uzimajući u obzir naše iskustvo i najbolje prakse u ovom području. Naši zajednički ciljevi u tome su pružiti pastoralnu podršku onima koji su pogođeni ovom tragedijom i da marljivo rade na tome da se to više ne ponovi.”

Katoličke biskupije u Illinoisu služe 3,4 milijuna katolika, oko 27 posto ukupnog stanovništva države, kroz više od 900 župa.

NAJNOVIJE!