Italija bilježi kolaps katoličke vjere, posjećenost mise pala na 10 posto i manje

"Talijanski katolicizam je na korak od nestajanja.", tvrdi profesor.

Tradicionalno katolička Italija bilježi katastrofalan kolaps katoličke vjere jer je posjećenost mise naglo pala na 10 posto stanovništva, a u nekim područjima čak i manje.

Stalno, čak ubrzano, opadanje prakticiranja katoličke vjere među Talijanima detaljno je opisano u novoj studiji koju je objavio profesor Luca Diotallevi sa Sveučilišta u Rimu u knjizi pod naslovom La messa è sbiadita: La partecipazione ai riti religiosi in Italia dal 1993. al 2019 (Misa je izblijedjela: Sudjelovanje u vjerskim obredima u Italiji od 1993. do 2019.).

U knjizi Diotallevi ispituje brojke, demografiju i moguće uzroke naglog pada posjećivanja nedjeljne mise u Italiji u posljednjih 30 godina. Prema njegovim nalazima, talijanski katolicizam je na korak od nestajanja, prenosi Lifesitenews.

Prema Diotallevijevoj studiji, koja se temelji na brojkama ISTAT-a, talijanskog nacionalnog instituta za statistiku, masovna posjećenost u Italiji je u slobodnom padu od 1993., s izrazitijim padom od 2005. i još jednim padom 2020. i 2021., što odgovara razdoblju pandemije COVID-19. U 2017.

Prvi je put broj talijanskih katolika koji “nikad” ne idu na misu premašio broj onih koji su izjavili da dolaze “barem jednom tjedno”.

Godine 1993. broj praktičnih katolika u odnosu na ukupno stanovništvo Italije već je bio nizak i iznosio je 37,3 posto. Taj broj je pao na 23,7 posto u 2019. godini.

Diotallevi ističe da je deklarirana redovita nedjeljna posjećenost misi uvijek veća od stvarne posjećenosti, pa je stvarni postotak praktičnih katolika čak niži nego što pokazuju službene statistike.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!