NaslovnicaMolitveMolitva koju Bog uvijek uslišava

Molitva koju Bog uvijek uslišava

Kako možete biti uvjereni da će Bog saslušati i odgovoriti na vašu molitvu? Odgovor je: MOLITVA koju Bog UVIJEK uslišava.

Ubirač poreza, držeći se na rastojanju, ne htjede čak ni oči podignuti k nebu, već se lupaše u prsa, govoreći: ‘Bože moj, smiluj se grešniku kakav sam ja.’ (Luka 18, 13)

Krilaticu “Bože, smiluj se!” mnogi koriste kao uzvik nakon što se prepadnu, iznenade ili sablazne. Ali što ona doista znači? Radi se o traženju oprosta koji daje netko tko ima autoritet i moć kažnjavanja. No, u kontekstu ovog poreznika, možemo puno toga naučiti iz ovog malog isječka iz Evanđelja.

Molitva koju Bog rado uslišava

Koliko god plaćanje poreza danas bilo iskustvo koje radije ne bismo imali i koliko god nam se ne sviđali ljudi koji se bave porezima, poreznici su u Isusovo vrijeme bili prezreni. Njihova je sudbina bila prikupljanje novca od lokalnog stanovništva. Dokle god su njihovi vođe bili zadovoljni novcima koji su pristizali u blagajnu, ubirači su imali slobodu da troše ono što su prikupili od ljudi, ponekad i prekomjerno. Zamislite da vam porezna uprava to radi. Mislim da biste bili nezadovoljni.

Osoba spomenuta u ovom odlomku razgovara s Bogom. Svjesna je svog duhovnog stanja i jedino je na ovaj način mogla moliti Boga za milost. Bog je imao moć i razloge da kazni ovu osobu, no sigurno nije prezreo poreznikovo nepokolebljivo povjerenje u Njega. Molio je oprost, sigurno ga je i primio od Boga.

PROČITAJTE: 3 zahtjeva koja Bog uvijek uslišava

Ta kratka molitva sadrži najbitnije od bitnoga i predstavlja sažetak Očenaša, Vjerovanja, psalama i evanđelja. Obraćamo se Onome koji nam je darovao život i spasio nas od vječne propasti, dok drugi dio molitve “smiluj se grešniku kakav sam ja” sabire sve naše molitve i potrebe u jedan zaziv za smilovanjem, uz priznanje da smo grešni i potrebni Božjega milosrđa. Doista, što drugo nam kao slabim i grešnim ljudima uopće treba?

Bog nam mora biti SVE!

Poreznik nije tražio pomoć nigdje drugdje. Nije rekao: “Bože, možda mi ovaj farizej koji ovdje stoji može pomoći.” Ne, rekao je: “Bože moj, smiluj se …” U tim riječima “smiluj se” krije se divna istina o Isusovu dolasku, križu i uskrsnuću. Tražio je pomilovanje i Njegovu ljubav. I vjerovao je da je Božje milosrđe dostupno, jer je, rekao je Isus, otišao kući opravdan. Bio je promijenjen, bio je drugačiji. Primio se onoga što je Bog rekao i povjerovao Mu.

Možda po prvi put danas kažete: “Bože moj, smiluj se grešniku kakav sam ja!”, ali svaki iskreni vjernik će vam potvrditi da i nakon svih godina kršćanskog života mora uvijek iznova reći: “Bože, dopusti mi da računam na Tvoju vjernost prema meni, dopusti mi da računam na Tvoju spremnost da budeš u meni i radiš kroz mene kako bi moj život bio onakav kakav bi trebao biti.” Amen!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare